Duma de Stat a Rusiei a adoptat pe 16 iunie o declarație alarmistă vizând situația din regiunea transnistreană, în care acuză Moldova și Ucraina de „sufocarea Transnistriei”, scrie Deutsche Welle.

În declarația citată, Duma rusă invocă „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană și denunță o „înrăutățire a situației din Transnistria, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei, care locuiesc în Transnistria și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstării lor”.

Rusia își elogiază pacificatorii inutili de la Nistru

Mai mult, Duma rusă menționează că criza politica apărută în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în 2020, „a fost însoțită de o implicare vădită din partea României, a Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale”: „Criza nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu folosesc fiecare posibilitate pentru intensificarea blocadei Transnistriei și a procesului de negociere și de distrugere a mecanismului unei operațiuni de menținere a păcii în regiune”, se arată în declarația Dumei de Stat a Rusiei.

Potrivit acesteia, Moldova și Ucraina ar fi convenit ca, începând cu 1 septembrie 2021, „să blocheze punctele de trecere a frontierei de stat pentru automobilele înmatriculate cu numere transnistrene. În consecință, peste o sută de mii de șoferi nu vor putea traversa frontiera”, atenționează deputații ruși.

Totodată, Duma cere Guvernului rus să identifice modalități de „susținere umanitară” a cetățenilor ruși din regiunea transnistreană prin „îmbunătățirea mecanismului de asigurare a lor cu pensii”.

Chișinăul nedumerit, dar mai face un pas în spate

Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat oficial la declarația Dumei ruse. Neoficial, însă, acestea se arată nedumerite și nu înțeleg ce fel de „tensiuni” vede Rusia și la ce intenție de „blocadă” a regiunii transnistrene se referă.

Fostul șef al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, Alexandru Flenchea, remarcă totuși, într-un mesaj pe Facebook, că miercuri, în ziua în care a apărut declarația Dumei ruse referitoare la Moldova, Guvernul de la Chișinău a amânat repetat, până la finele acestui an, „aplicarea fazei doi a controlului vamal comun” la frontiera moldo-ucraineană. „Până la 1 septembrie mai este puțin timp. Vom vedea dacă rezistă înțelegerile avute cu Ucraina”, a concluzionat Flenchea.

În legătură cu declarația de miercuri a Dumei ruse, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a declarat pentru DW că, prin gestul său, Rusia dă dovadă de miopie și că dacă ar dori să pună capăt suferinței ”compatrioților săi” din regiunea transnistreană, le-ar permite să se integreze liber și nestânjenit în spațiul de drept și constituțional al Republicii Moldova.

Igor Munteanu: Declarația Dumei ruse este o ofensă în ajunul zilei tragice de 19 iunie

„Declarațiile Dumei ruse din ultima vreme vizând așa-numita Transnistrie, pe care Curtea Constituțională a Republicii Moldova a calificat-o, în 2013, drept ”teritoriu ocupat”, au devenit insuportabil de sterile și banale. Sunt banale pentru că repetă obsesiv o narațiune mistificatoare despre ”rolul pozitiv al pacificatorilor ruși”, introduși prin Acordul de încetare a focului din 21 iulie 1992, dar și sterilă pentru că exact prin asemenea mesaje mioape, neprietenoase față de statul Republica Moldova, nu permit a avansa cu nimic la dezlegarea acestui conflict înghețat. Din contra. Războiul din 1992 și politicile de sponsorizare a regimului separatist din stânga Nistrului sunt rezultatul unei insurgențe militare rusești, pornite de militarii Armatei a 14-a și rețelele KGB din regiune. Din 1992 până astăzi, ordinea constituțională este încălcată flagrant de militarii staționați ilegal în regiune, dar și de sponsorizarea politică, financiară și economică a regimului separatist. Cu atât mai ofensator sună declarația Dumei în ajunul comemorării tragediei de la Tighina (Bender) din 19 iunie 1992, care a răpit viața câtorva sute de cetățeni ai Republicii Moldova, uciși de gloanțele și tancurile Armatei a 14-a în luptele de lângă Cetatea Tighinei. Ei nu au primit încă nicio compensație din partea statului intervenționist”, a menționat Igor Munteanu.

Potrivit lui, Federația Rusă nu are nici un motiv legal să insiste pe menținerea prezenței sale militare și nici pe misiunea de pacificare de la Nistru, ambele componente fiind urâte de populația Republicii Moldova: „Regret această miopie a Dumei, care nu respectă de fapt obligațiile Federației Ruse, consacrate expres în Tratatul bilateral Republica Moldova – Rusia din 2001, inclusiv aceea de a nu oferi asistență regimurilor separatiste. Dacă Rusia ar dori să pună capăt suferinței ”compatrioților săi” din Transnistria, le-ar permite atunci să se integreze liber și nestânjenit în spațiul de drept și constituțional al Republicii Moldova, oferindu-se să ajute la reintegrarea celor care găsesc imposibil acest proces inevitabil, oferindu-le casă și masă în Rusia, în special militarilor și securiștilor săi care conduc astăzi regiunea secesionistă”, mai remarcă fostul ambasador.

Moscova pierde controlul asupra evoluțiilor politice de la Chișinău și se agață de regimul separatist

Un alt semnal pe care îl dă Rusia, în opinia lui Igor Munteanu, sunt „săgețile veninoase la adresa României, Ucrainei, SUA și UE”, pe care le învinuiește de criza politică internă și de alte rele, parazitând pe o „dubioasă” preocupare față de măsurile de blocadă și limitări ale regimului separatist, „pe care-l leagănă și alăptează toată ziua”: „Din nou se aruncă săgeți veninoase la adresa României, Ucrainei, dar în primul rând împotriva SUA și alte state occidentale, pe care Duma le învinuiește de adâncirea crizei politice din Moldova și de amestec extern. Devine tot mai clar că actuala Dumă recurge la o politică de patronaj agresiv asupra regiunii separatiste mai ales atunci când simte că ar putea pierde controlul asupra evoluțiilor politice de la Chișinău”.

Așa s-ar explica, în opinia lui Igor Munteanu, „tirada înveninată” rusească împotriva Republicii Moldova pe seama ”blocadei și restricționărilor” exercitate asupra compatrioților lui Vladimir Putin, scrie dw.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here