Un fenomen de o gravitate fara precedent de la terminarea Razboiului Rece se petrece in Europa. Mai multe operatiuni tipice de razboi – asasinate, sabotaje, otraviri, explozii, infiltrari cu membri ai spionajului militar – se petrec in ultimii 10 ani in Europa. Pe teritoriul unor tari membre UE si NATO, Moscova a lansat operatiuni de atac, avand drept consecinta pierderea de vieti omenesti. Operatiunile extrem de agresive, coordonate direct de presedintele Vladimir Putin, fost agent KGB si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Armatei Ruse, comandantul nemijlocit al GRU, spionajul militar al Rusiei.
Un aspect esential, ce trebuie sa atraga atentia (dar si reactia) Romaniei, este folosirea unui pasaport din Republica Moldova de catre unul din asasinii GRU infiltrati in spatiul NATO, utilizand un nume romanesc : Alexandru Popa. O chestiuni in egala masura sensibila si grava.

Utilizarea numelui si pasaportului a fost semnalata pe teritoriul a cel putin 3 tari NATO : Marea Britanie, Cehia si Franta, in aceasta ultima tara presupunandu-se ca exista o baza montana ilegala a GRU la granita cu Elvetia.

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/12/04/la-haute-savoie-camp-de-base-d-espions-russes_6021648_3210.html

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/06/06/un-nouvel-espion-russe-identifie-en-france_5472248_3210.html

Poliţia cehă a declarat că este în căutarea a doi bărbaţi care deţin mai multe paşapoarte, inclusiv paşapoarte ruseşti cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, transmite Reuters. Printre actele de identitate false folosite de spionii GRU se afla si un pasaport din Republica Moldova, pe numele Alexandru Popa.

Czech police hunt Russian Salisbury poisoning suspects over deadly 2014  explosion | Euronews

Aceste nume sunt aceleaşi cu cele folosite de cele două persoane suspectate de implicare în tentativa de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Yulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat orice implicare, insa dovezile au aparut deja in public.

BACKGROUND SALISBURY

Operaţiunea de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal, la Salisbury, în Marea Britanie, a fost condusă, de la Londra, de un ofiţer cu grad înalt în serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), relevă o anchetă independentă, potrivit AFP. Site-ul de investigaţii Bellingcat a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a întreprins, împreună cu BBC, o anchetă care îi permite să afirme că operaţiunea a fost condusă de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev.
Potrivit Bellingcat, acesta se găsea în Marea Britanie în momentul atentatului împotriva lui Skripal, după cum fusese prezent în Bulgaria în 2015, când un vânzător de arme local a fost otrăvit, cu aceleaşi simptome. BBC şi Bellingcat au putut vedea deplasările şi comunicaţiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartelă neînregistrată care ‘nu lasă în mod normal urmele lăsate de numerele normale’. Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp şi Telegram pentru a comunica atât cu cei doi agenţi ruşi prezenţi la Salisbury – care fuseseră arestaţi de poliţie şi susţinuseră că erau simpli turişti -, cât şi cu comandamentul său din Moscova. ‘Participarea unui general-maior arată importanţa dată acestei operaţiuni’, a scris Bellingcat pe site-ul său.
Serviciul în limbă rusă al BBC a indicat, la rândul său, că Sergheiev şi soţia sa dăduseră ca adresă, în documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU. Această anchetă ilustrează modul de coordonare a operaţiunilor GRU în străinătate, ‘cu un ofiţer superior care comunică cu Moscova şi comunică foarte puţin sau deloc cu executanţii, care au deja instrucţiunile’, scrie Bellingat, care afirmă că a obţinut ‘probe despre alte operaţiuni internaţionale purtate de aceeaşi echipă, ceea ce arată un model stabil al operaţiunilor GRU’. Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au supravieţuit şi trăiesc acum ascunşi.

Drept consecinta pentru actiunile GRU, Republica Cehă a mai anuntat ca expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP.

”Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis într-o scurtă intervenţie televizată.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru BBC că înaintea exploziei, un email a fost trimis către Imex Grup – compania care opera depozitul. În acel email, care se pretindea a fi expediat de Garda Națională din Tadjikistan, se cerea autorizarea accesului a doi bărbați în locație, pentru a efectua o inspecție. Pe documente apăreau numele Ruslan Tabarov din Tadjikistan și Nicolae Popa, din Republica Moldova.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Moscova a anunţat si ea că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt “persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite AFP.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.

Tensiunile de securitate recente dintre Cehia şi Rusia ar putea influenţa si o decizie cu privire la invitarea unor firme ruseşti să liciteze pentru construirea unei noi unităţi la centrala nucleară de la Dukovany, a declarat sâmbătă ministrul ceh al industriei, Karel Havlicek, pentru Reuters.

Expulzările au loc în contextul în care Cehia este pe cale să lanseze o licitaţie pentru construirea unui nou bloc la uzina din Dukovany, deţinută majoritar de stat, iar chestiunea referitoarea la invitarea unui ofertant rus a trezit deja controverse în rândul parlamentarilor.

“Aceste evenimente, desigur, pot afecta Dukovany (licitaţia). Este o ştire foarte serioasă orice astfel de fapt, iar dacă se confirmă, în mod clar poate avea consecinţe”, a spus Havlicek într-un mesaj text, întrebat despre expulzări.

Havlicek s-a numărat printre cei care au pledat pentru cât mai mulţi ofertanţi la licitaţia nucleară, inclusiv din Rusia, pentru a stimula competitivitatea.

Cu toate acestea, serviciile de securitate cehe au avertizat de ani de zile despre riscurile pe care le reprezintă Rusia şi China. Politicienii din opoziţie au susţinut aceste opinii.

La începutul acestui an, partidele politice au convenit asupra excluderii ofertanţilor chinezi din licitaţia referitoare la Dukovany, fără a se pune de acord asupra firmelor ruseşti.

Licitaţia, estimată la o valoare de cel puţin şase miliarde de euro, este cea mai mare investiţie din Cehia în acest moment.

În afară de Rosatom din Rusia, sunt consideraţi ofertanţi grupul american Westinghouse, EdF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud, scrie Agerpres.

Republica Cehă a anunţat faptul că i-a informat pe aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea va fi discutată la o reuniune de luni a miniştrilor de externe din UE, relatează Reuters.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat pe deplin solidaritatea cu Cehia în disputa cu Rusia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here