Coreea de Nord şi Rusia au semnat miercuri un ”parteneriat strategic global”, care prevede asistenţă reciprocă în caz de “agresiune”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin care, primit cu mare fast la Phenian pentru o vizită de stat, a primit sprijinul fervent al gazdei sale Kim Jong Un pentru războiul său împotriva Ucrainei, transmite France Presse.

“Tratatul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistenţă reciprocă în caz de agresiune împotriva unei părţi la tratat”, a declarat Putin presei după semnarea documentului. Atât Rusia, cât şi Coreea (de Nord) urmăresc o politică externă independentă şi nu acceptă limbajul şantajului şi al diktatului”, a avertizat el, potrivit Agerpres.

Nimeni nu a atacat Rusia, dar acest stat agresor se foloseste deja de sprijinul militar al Coreei de Nord pentru continuarea genocidului și invaziei din Ucraina.

Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Coreea de Nord, acuzându-i pe nord-coreeni că aprovizionează Rusia cu cantităţi masive de muniţii şi rachete.

În schimb, potrivit Washingtonului şi Seulului, Rusia a furnizat Coreei de Nord expertiză pentru programul său de sateliţi şi a trimis ajutoare pentru a face faţă penuriei de alimente din ţară.

Sprijinul lui Vladimir Putin îi permite lui Kim Jong Un “să-şi diminueze dependenţa” de un alt aliat-cheie, Beijingul, a declarat pentru AFP Vladimir Tihonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.

În acelaşi timp, preşedintele rus “obţine un acces sigur la obuze de artilerie de tip sovietic, de care are nevoie în cantităţi uriaşe în prezent”, a adăugat el.

Această vizită de stat este o modalitate prin care Putin îi mulţumeşte Coreei de Nord pentru că “a îndeplinit rolul de ‘arsenal pentru autocraţie’, susţinând invazia sa ilegală în Ucraina”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here