Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi armatei ruse să folosească toate tehnologiile moderne, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a consolida capabilităţile dronelor militare, o armă tot mai des folosită, relatează AFP.

Vorbind la o reuniune cu responsabili ruşi ai Apărării, Putin a precizat că armata rusă are în arsenalul său peste 2.000 de drone, conform afirmaţiilor sale publicate pe website-ul Kremlinului.

”Trebuie să ne ocupăm mai mult de aceasta, să lucrăm intens, cum a fost cazul recent, având în vedere mai ales folosirea inteligenţei artificiale şi ultimele progrese ale ştiinţei şi tehnologiei”, a indicat şeful statului rus.

El a subliniat că dronele şi-au dovedit eficacitatea în recentele conflicte armate şi folosirea acestor arme contra Rusiei poate fi periculoasă, dând exemplul ”atacurile teroriştilor” în Siria. ”Am învăţat să respingem aceste atacuri şi o facem în mod eficient”, a continuat Putin, insistând că armata rusă trebuie să facă progrese în acest domeniu pe baza experienţei sale şi a ceea ce observă ”în jurul” ei.

Rusia dezvoltă în prezent o nouă generaţie de arme lăudate de preşedintele Vladimir Putin ca fiind ”invincibile”, precum racheta hipersonică Avangard, anunţând de asemenea că lucrează la dezvoltarea producţiei de drone, mai ales pentru export.

Turcia şi Israelul au vândut în ultimii ani drone mai multor ţări din spaţiul fost sovietic, iar săptămâna trecută Moscova a protestat după ce armata ucraineană a folosit o dronă de producţie turcească împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here