Rezultatele alegerilor din Republica Moldova sunt în atenția presei internaționale. Moldova votează pentru apropierea de UE, titrează Der Spiegel. Partidul pro-reformă Acțiune și Solidaritate a obținut o majoritate clară, adaugă EUObserver, ABC News și Financial Times.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut suficiente fotolii parlamentare ca să se asigure că opoziția pro-rusă a țării nu va putea obstrucționa amplul său program de reforme în vederea apropierii de Uniunea Europeană, scrie Euronews.

Planurile Maiei Sandu includ restructurarea justiției, confiscarea activelor obținute ilegal și intensificarea luptei anticorupție, contând pe un ajutor de 600 de milioane de euro din partea UE, în următorii trei ani, pentru stimularea investițiilor și susținerea economiei, detaliază Bloomberg.

În 2014, Moldova a semnat un acord cu UE în vederea unor relații mai strânse, dar corupția la nivel înalt și lipsa reformelor au împiedicat dezvoltarea țării situate pe locul 115 din 180 de țări în clasamentul pe 2020 al organizației Transparency International, amintește The Washington Post.

Președintele rus Vladimir Putin a încercat să împiedice traseul țării către Occident, dar acum jocul pare a fi pierdut, deși Rusia menține acolo multe surse de influență, notează ABC din Spania.

Scrutinul a marcat o netă scădere a influenţei politice a Moscovei asupra Chişinăului, asigură La Libre Belgique, citat de Rador.

SUA au felicitat Republica Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate de duminică şi au declarat că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul guvern de la Chişinău, anunţând totodată trimiterea primului lot de vaccin Johnson & Johnson, potrivit desfăşurătorului conferinţei de presă susţinute de purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, Ned Price, şi postată luni seara pe site-ul instituţiei.

“SUA felicită poporul Moldovei în legătură cu desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate de la 11 iulie”, a declarat Ned Price, adăugând că Washingtonul subscrie concluziilor preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit cărora alegerile au fost “bine administrate, au fost competitive, iar libertăţile fundamentale au fost, în mare măsură, respectate”.

În acelaşi timp, Price a îndemnat autorităţile moldovene să răspundă preocupărilor exprimate pe baza monitorizării efectuate de observatorii OSCE.

Aceasta se referă în primul rând la consolidarea puterilor şi imparţialităţii Comisiei Electorale Centrale, la o supraveghere eficientă a finanţării campaniilor electorale, precum şi la remedierea problemei legate de cadrul juridic insuficient pentru soluţionarea litigiilor electorale, a enumerat el.

“Suntem hotărâţi să ne consolidăm parteneriatul cu Republica Moldova pe baza valorilor democratice comune şi suntem nerăbdători să lucrăm cu noul guvern pentru a dezvolta relaţiile bilaterale şi cooperarea”, a afirmat Ned Price.

Totodată, Price a anunţat că primul lot de peste 150.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, dintr-un total de 500.000 de doze donate de SUA Republicii Moldova, a ajuns luni la Chişinău. Această donaţie se adaugă celor peste 7 milioane de dolari acordate Republicii Moldova de la începutul pandemiei anul trecut, potrivit acestuia.

Transportul de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA şi livrat prin intermediul platformei COVAX, a fost întâmpinat luni seara pe aeroportul din Chişinău de către preşedintele Maia Sandu şi ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a relatat Deschide.md.

“I-am mulţumit ES Derek J. Hogan, Ambasadorul SUA, pentru acest gest solidar al Statelor Unite. Va îndemn să vă vaccinaţi. Pericolul de a ne îmbolnăvi încă nu a trecut, iar viaţa şi sănătatea sunt de nepreţuit”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

După procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, PAS a obţinut 52,8% din voturi (63 de mandate), Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate), iar Partidul Şor – 5,74% din voturi (6 mandate).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here