Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că este “o iluzie” să se creadă că vreo naţiune membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar vrea să reînceapă acţiunea militară în Afganistan după ce talibanii au preluat acolo puterea, informează Reuters.

“În opinia mea, este o iluzie să se creadă că vreunul dintre partenerii noştri doreşte continuarea prezenţei militare sau o soluţie militară impusă de NATO în Afganistan”, a declarat Johnson în timpul unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

“Această idee s-a sfârşit odată cu încheierea misiunii de luptă în 2014 şi eu nu cred că desfăşurarea a zeci de mii de militari britanici care să lupte împotriva talibanilor constituie o opţiune”, a spus premierul britanic.

În faţa degradării situaţiei din Afganistan, guvernul lui Boris Johnson a criticat deschis decizia americană de retragere a trupelor din Afganistan, care a condus la plecarea forţei NATO, din care făceau parte şi britanicii. El a exclus în schimb orice intervenţie militară în această ţară.

Luni, ministrul britanic de externe Ben Wallace a calificat revenirea la putere a talibanilor în Afganistan drept “un eşec al comunităţii internaţionale”. Cu toate acestea, el a asigurat că angajamentul britanic în Afganistan, care a costat viaţa a 457 soldaţi britanici în cei 20 de ani de misiune, “nu a fost degeaba”, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here