Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru ”reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, informează AFP.

Această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”contra” şi 63 de abţineri.

Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit ”Instrumentul pentru Ucraina”.

Dispozitivul de sprijin pentru 2024-2027 propus de Comisia Europeană cuprinde 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 miliarde de euro subvenţii.

Eurodeputaţii doresc ca averile confiscate de la companiile sau cetăţenii ruşi de la începerea războiului din Ucraina să fie utilizate pentru reconstrucţia acestei ţări. Repartizarea fondurilor ar urma să fie realizată în funcţie de un plan de reconstrucţie ”pregătit de guvernul ucrainean şi aprobat” de Bruxelles şi ar trebui să fie ”axat în mod clar pe cerinţele UE în materie de aderare”.

Începând din iunie 2022, Ucraina are statutul de ţară candidată la aderarea la UE.

De asemenea, eurodeputaţii vor să consolideze unele exigenţe referitoare la lupta contra fraudei, la combaterea corupţiei şi la conflictul de interese.

”Cincizeci de miliarde de euro este o sumă foarte importantă, este vorba de un semnal puternic al sprijinului şi solidarităţii noastre”, a afirmat eurodeputatul german Michael Gahler (grupul PPE), co-raportor din partea Comisiei pentru afaceri externe a PE.

El a subliniat că este important să existe transparenţă şi controale privind utilizarea ajutorului financiar de la UE.

În luna martie, Banca Mondială a estimat la peste 380 de miliarde de euro costul reconstrucţiei post-conflict a Ucrainei.

Până acum, UE a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său pentru a sprijini Ucraina după începerea invaziei ruse în februarie 2022, scrie news.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here