Cotidianul american The Washington Post consemnează evenimentul geopolitic al săptămânii trecute: „Vineri Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, demonstrându-și solidaritatea pe fondul crizei din jurul Ucrainei. Printr-o declarație comună sforăitoare, Moscova și Beijingul și-au afirmat pozițiile comune în privința mai multor probleme geopolitice. Lunga declarație reprezintă o retorică împotriva ordinii stabilite de SUA, menționează Rusia și China drept puteri de rang mondial și le proclamă opoziția față de extinderea NATO și parteneriatul trilateral de securitate dintre Australia, SUA și Regatul Unit (AUKUS)”.

„Primul sfidează SUA în Ucraina şi cere un nou echilibru geopolitic în Europa, al doilea le contestă supremaţia mondială: Putin şi Xi îl sfidează deschis pe Biden afişând convergenţe strategice durabile”, comentează și publicația elvețiană Le Temps. Care crede că „e important pentru SUA să împiedice Rusia şi China să reformeze organizaţiile internaţionale după viziunile lor despre lume şi ideologiile lor”. Le Figaro evidențiază și fisurile acestei alianțe: „Beijingul nu vede cu ochi buni un conflict care i-ar perturba comerțul cu clienții din Europa. Iar Rusia nu subestimează natura «asimetrică» a relației bilaterale. Economia chineză e de 10 ori mai mare decât a Rusiei, care exportă esențialmente materii prime spre vecinul său, de unde importă înaltă tehnologie. De aceea, e nevoie de multe eforturi comune ale Ursului și Dragonului pentru a susține refrenul pe care și l-au elaborat în ultimii ani: «Nu întotdeauna împreună, dar niciodată unul contra celuilalt»”.

Publicația turcă Milliyet redă contextul demersului: „doi coloşi mondiali s-au apropiat și mai mult odată cu criza ucraineană. Occidentul se opune Rusiei din cauza crizei din Ucraina, iar China este criticată din cauza încălcării drepturilor omului. Numeroase ţări boicotează Jocurile Olimpice din această cauză. Această situaţie i-a apropiat foarte mult pe cei doi coloşi”.

Opinia o regăsim și în ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, după care „SUA au realizat o apropiere fără precedent între Moscova și Beijing”, în care „Rusia devine fratele mai mic al Chinei ”, căci jurnaliștii ruși văd și reversul monedei. Comerțul bilateral „capătă tot mai mult un caracter colonial. China ne vinde înaltă tehnologie, iar Rusia vinde Chinei în principal materii prime. În anii ’50, chinezii spuneau că URSS e fratele mai mare. Astăzi fratele mai mare devine China”.

Cotidianul american The Wall Street Journal salută „Ucraina, Taiwanul și statul-națiune”, întrucât „o realizare esențială a civilizației moderne [democrația] ar putea atârna de soarta acestor două mici țări, în pericol a fi înghițite de vecini imperiali”. Revista americană Foreign Policy apreciază momentul ca fiind cu adevărat important. „Chiar și în cel mai bun scenariu, confruntarea prelungită dintre Moscova și Vest, precum și riscurile asociate, pot transforma amploarea și profunzimea relațiilor cu China pe termen lung. Vizita lui Putin la Beijing s-ar putea foarte bine dovedi a fi un moment de cotitură simbolic, nu către un război iminent, ci spre o transformare geopolitică mai profundă”, scrie rador.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here