Germania ar putea opri livrarea de gaze naturale ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2, în cazul în care Moscova nu respectă acordul sau foloseşte gazoductul pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, susţine candidatul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) la succesiunea Angelei Merkel Armin Laschet, relatează Reuters, preluata de news.ro.
Gazoductul reprezintă o sursă de tensiuni cu administraţia lui Joe Biden, care consideră că acesta acordă prea mare greutate preşedintelui Vladimir Putin, prin faptul că creşte dependenţa energetică a Uniunii Europene (UE) faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze naturale urmează să se dubleze.
Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat în proprţie de 95% şantierul gazoductului pe sub Marea Baltică, care ocoleşte astfel Ucraina şi o privează de venituri de pe urma tranzitului gazelor naturale ruseşti.
Armin Laschet, considerat un favorit la succesiunea Angelei Merkel în alegerile legislative din septembrie, când cancelarul se retrage, a îndemnat sâmbătă, într-o dezbatere televizată pe teme de politcă externă, ca gazoductul să fie finalizat.
Însă, dacă Rusia nu respectă regulile sau foloseşte gazoductul împotriva Ucrainei, ”putem întrerupe acest proiect, chiar dacă proiectul este terminat”, a avertizat el.
Ministrul german al Finanţelor Olaf Scholz, candidat la succesiunea lui Merkel din partea Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga) susţine aceeaşi linie.
”Tot ceea ce împiedică tranzitul de gaze naturale şi securitatea Ucrainei are consecinţe asupra livrărilor gazoductului finalizat”, a avertizat el.
Însă Annalena Baerbock, candidata Verzilor (ecologişti) în alegeri, creditaţi pe locul doi în sondaje de opinie şi care ar putea înlocui SPD într-o coaliţie cu conservatorii, şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.
”Imaginaţi-vă o iarnă în Europa”, a îndemnat ea. ”Nu putem spune: «acum nu mai aveţi gaze». Domnul Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, ca europeni”, avertizează ea.
Secretarul de Stat american Antony Blinken a apreciat miercuri că Nord Stream 2 este un proiect rusesc geopolitic care ameninţă securitatea Ucrainei, scrie news.ro
Negocierile Uniunii Europene cu Rusia ar fi folositoare pe mai multe chestiuni, inclusiv pentru a-i spune direct preşedintelui Vladimir Putin că atacurile cibernetice nu pot fi baza unei relaţii productive, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.
“Aici, cred că este mai bine nu doar să vorbim între noi, dar şi să îl confruntăm pe preşedintele rus în privinţa acestor lucruri şi să îi spunem că pe o astfel de bază nu se poate construi o cooperare fructuoasă”, le-a spus Merkel parlamentarilor germani şi francezi.
Liderii din Uniunea Europeană au respins vineri o propunere venită din partea Franţei şi Germaniei de a organiza un summit cu Rusia, după ce Polonia şi ţările baltice (Lituania, Letonia, Estonia) au spus că acest lucru ar transmite un mesaj greşit, în contextul deteriorării legăturilor Est-Vest.
“Relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană nu este bună în acest moment, însă chiar şi în timpul Războiului Rece oamenii vorbeau unii cu alţii. Prin urmare, cred că tăcerea nu este folositoare în rezolvarea problemelor”, a declarat cancelarul german.
Merkel a adăugat însă că liderii din UE au identificat chestiuni despre care au convenit că vor să fie discutate cu Rusia şi au însărcinat oficiali cu găsirea formatelor şi condiţiile în care ar putea avansa negocierile cu Moscova.
“Asta înseamnă că am făcut un pas înainte, dar încă nu ne-am îndeplinit obiectivul”, a adăugat ea.
În afara îngrijorărilor UE în legătură cu influenţa Rusiei în Belarus şi Ucraina, Merkel a mai evidenţiat dezarmarea şi viitorul Siriei şi al Libiei ca subiecte pe care blocul comunitar le-ar mai putea ridica în discuţiile cu Putin, scrie Agerpres.