Secretarul General al NATO a avertizat vineri Rusia împotriva “consecinţelor” şi a “preţului care va trebuit plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei” cu “forţele gata de luptă” transportate la frontierele ţării, relatează AFP şi Reuters.

“Suntem foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă. Rusia, pentru a doua oară în acest an, a concentrat echipamente grele, tancuri şi trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei. Ea multiplică discursurile agresive şi intenţiile sale nu sunt clare”, a declarat norvegianul Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei.

“Rusia a invadat deja Ucraina în trecut anexând Crimeea şi îi susţine pe separatiştii din Donbas. Trebuie să fie clar că dacă Rusia utilizează forţa împotriva Ucrainei, asta va avea consecinţe şi va trebui să plătească preţul”, a avertizat el.

“De aceea continuăm să facem apel la Rusia să evite escaladarea”, a adăugat el.

Situaţia în Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte ale reuniunii miniştrilor de afaceri externe ai NATO de la Riga, în Letonia, de marţi şi miercuri, a subliniat el.

Jens Stoltenberg nu a precizat ce va face NATO dacă Rusia intervine militar în Ucraina şi nu a dorit facă publice informaţiile pe care le deţine.

“Situaţia este luată foarte în serios şi au fost transmise mesaje Moscovei”, a declarat pentru AFP un diplomat al Alianţei.

Ucraina este un partener al NATO dar nu un stat membru al Alianţei. Articolul 5 al tratatului Atlanticului de Nord nu poate fi invocat, au declarat surse diplomatice, potrivit AFP.

NATO nu a intervenit nici la momentul anexării Crimeii, nici cu prilejul intervenţiei militare ruse în Georgia în 2006.

Articolul 5 stipulează că un atac asupra unuia sau mai multor membri NATO în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor membrilor Alianţei.

NATO ajută Ucraina în întărirea capacităţilor militare, îi formează militarii şi îi furnizează sisteme de înarmare, a precizat Jens Stoltenberg.

El a reamintit că a propus Moscovei reluarea dialogului printr-o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru a aplana tensiunile şi a evita orice incident după întărirea prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina.

“Dar Rusia nu a răspuns favorabil acestei oferte”, a spus el.

Cu acelaşi prilej, Stoltenberg a afirmat că se aşteaptă ca noul guvern federal german să cheltuie mai mult pentru forţele sale armate şi a salutat decizia sa de a continua să găzduiască arme nucleare occidentale în Germania. “Mă aştept ca Germania să investească mai mult în armata ei”, a spus Stoltenberg.

Toate opţiunile sunt deschise în privinţa reacţiei la concentrarea “amplă şi neobişnuită” de trupe de către Rusia în apropiere de graniţa cu Ucraina, iar NATO va decide următorii paşi după consultările de săptămâna viitoare, a declarat vineri cel mai înalt diplomat american responsabil cu afacerile europene, potrivit Reuters.

“După cum puteţi observa, toate opţiunile sunt deschise. Există o gamă largă de opţiuni”, a spus secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, într-o discuţie la telefon cu presa.

“Acum Alianţa Nord-Atlantică trebuie să decidă care sunt următorii paşi pe care vrea să îi facă”, a mai declarat ea.

Afirmaţia vine înaintea unei vizite a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Letonia şi Suedia săptămâna viitoare pentru a participa la reuniunile NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Karen Donfried a precizat că subiectul concentrării “ample şi neobişnuite” de trupe de către Rusia va fi în fruntea agendei celor două reuniuni.

Oficiali americani, ai NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni în legătură cu ceea ce spun a fi mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina, sugerând că Moscova ar putea lansa un atac asupra vecinului său, acuzaţii respinse de Moscova.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, vor fi prezenţi la reuniunea miniştrilor OSCE, la sfârşitul săptămânii viitoare, la Stockholm, dar nu se ştie deocamdată dacă vor avea o întrevedere bilaterala, scrie Agerpres.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că foarte probabil va discuta cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două ţări, într-un moment în care Rusia este acuzată că a desfăşurat trupe la frontiera comună, notează AFP.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă va vorbi cu Vladimir Putin sau cu Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă le-a răspuns “foarte probabil”.

Preşedintele american, care se află la Nantucket, în statul Massachusetts, a spus că este “îngrijorat” şi a reafirmat sprijinul său pentru “integritatea teritorială” a Ucrainei.

Cu puţin timp înainte, Casa Albă a cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru a dezamorsa tensiunile dintre Ucraina şi Rusia.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, a discutat cu un oficial ucrainean, Andrii Yermak, şi cei doi “au convenit că toate părţile ar trebui să-şi continue eforturile diplomatice pentru a atenua tensiunile”, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here