Rusia “aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale” prin decizia sa de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a denunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.

“Cei doi preşedinţi au evocat suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordului asupra exportului de cereale ucrainene prin coridorul maritim. Şeful statului (francez) a denunţat o decizie unilaterală a Rusiei, care aduce din nou prejudicii securităţii alimentare mondiale”, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Acordul internaţional ce implica Ucraina şi Rusia a fost încheiat în iulie, sub egida Turciei şi a ONU şi expiră pe 19 noiembrie.

Pentru a preveni o gravă criză alimentară, în special în Africa, acordul a permis exportarea a peste 9,7 milioane de tone de cereale ucrainene, blocate în porturile din Ucraina de la declanşarea conflictului, pe 24 februarie.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi “suspendă” participarea la acord, după ce a acuzat Kievul de un “atac masiv” cu drone asupra flotei sale din Crimeea anexată. Luni, Moscova a atenţionat împotriva “pericolului” de a continua navigarea de-a lungul coridorului maritim fără acordul său.

Macron şi Zelenski au evocat de asemenea “conferinţa internaţională menită să susţină rezilienţa civilă a Ucrainei în timpul perioadei de iarnă”, conferinţă pe care Franţa intenţionează să o organizeze pe 13 decembrie la Paris, reunind donatori şi alţi actori importanţi.

“O muncă de pregătire cu alţi parteneri ai Ucrainei va fi lansată în viitorul apropiat în acest scop”, a informat Palatul Elysee, anunţând de asemenea “o conferinţă bilaterală menită să mobilizeze întreprinderile franceze”, cu o zi înainte, pe 12 decembrie.

Începând din martie 2022, în cadrul unui ajutor de două miliarde de dolari alocat pentru susţinerea Ucrainei, Franţa a furnizat deja mai multe mii de tone de ajutoare de urgenţă (pentru alimentaţie, sănătate, securitate civilă), de material de reabilitare a locuinţelor, de poduri de urgenţă şi, în viitorul foarte apropiat, de mai multe zeci de generatoare electrice.

În cadrul aceluiaşi ajutor, Parisul a susţinut de asemenea cu aproape 70 de milioane de euro ONG-uri şi organizaţii internaţionale mobilizate pe teren pentru a aduce servicii de primă necesitate populaţiei ucrainene şi a face pregătiri pentru sezonul rece.

Franţa contribuie de asemenea la efortul european în susţinerea Ucrainei, care se ridică în prezent la 22 de miliarde de euro, precum şi prin intermediul contribuţiilor sale la organizaţii multilaterale mobilizate în acest scop.

Nu în ultimul rând, Emmanuel Macron i-a reiterat omologului său “deplina mobilizare a Franţei pentru majorarea cât mai curând posibil a sprijinului său militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană”.

Înainte de informaţiile oferite de Palatul Elysee, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a avut “o conversaţie extrem de importantă şi productivă” cu omologul său francez Emmanuel Macron cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei şi refacerea infrastructurii energetice avariate a ţării. Zelenski nu a precizat ce s-a convenit în timpul discuţiei, însă i-a mulţumit preşedintelui francez pentru sprijinul lui de când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

“O conversaţie extrem de importantă şi productivă cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Decizii specifice cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei. Iniţiative specifice în vederea refacerii infrastructurii energetice distruse. Mulţumesc, prietenul meu, pentru sprijinul neclintit”, a scris Zelenski pe Twitter.

Preşedinţia Ucrainei a denunţat luni “atacuri masive” şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării, inclusiv în capitala Kiev, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here