Primele rachete franceze cu rază lungă de acţiune SCALP, despre care preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi că vor fi furnizate Ucrainei, au sosit deja în această ţară, a precizat o sursă militară franceză la summitul NATO de la Vilnius, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

“Primele rachete au fost livrate în timp ce preşedintele nostru anunţa” furnizarea lor, a declarat oficialul francez, adăugând că aceste rachete vor fi integrate pe avioane de concepţie sovietică ale armatei ucrainene, la fel ca rachetele identice Storm Shadow deja oferite Ucrainei de Marea Britanie.

SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franţa şi Marea Britanie şi care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri. Guvernul britanic a anunţat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ţinte ruseşti din spatele liniei frontului.

Rusia a anunţat săptămâna trecută capturarea unei rachete Storm Shadow, care aparent a funcţionat defectuos şi s-a prăbuşit aproape intactă într-o zonă din Ucraina controlată de armata rusă. Alte rachete de acelaşi timp au fost doborâte de antiaeriana rusă, dar multe şi-au atins ţinta cu precizie, inclusiv în atacul asupra podului strategic Ciongar care leagă Crimeea de provincia Herson.

Conform sursei militare franceze citate mai sus, Parisul nu consideră furnizarea unor asemenea rachete către Ucraina o escaladare, dat fiind că Rusia foloseşte în războiul pornit contra acestei ţări rachete care au o rază de acţiune chiar şi mai mare. Respectiva sursă nu a precizat numărul rachetelor de acest fel pe care Franţa la va oferi Ucrainei, menţionând doar că va fi un număr “semnificativ”. O altă sursă diplomatică franceză, citată de Reuters, a susţinut că ar fi vorba despre circa 50 de rachete.

De partea sa, Rusia a ameninţat cu “contra-măsuri”, neprecizate, după anunţul preşedintelui Macron despre transferul unor rachete SCALP în Ucraina, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here