Finlanda a ales avionul de luptă F-35 fabricat de gigantul american Lockheed Martin pentru a înlocui actuala flotă de aparate F/A-18 de la Boeing, un contract de peste 8 miliarde de euro ce prevede livrarea a 64 de avioane dotate cu sisteme de armament, a anunţat vineri guvernul de la Helsinki, relatează Reuters şi AFP.

Lockheed Martin a concurat cu suedezii de la Saab, cu rivalii americani de la Boeing, cu francezii de la Dassault şi cu britanici de la BAE Systems.

Contractul, cel mai important de furnizare de armament din istoria ţării, are o valoare de 8,378 miliarde de euro (9,44 miliarde de dolari), a indicat guvernul.

‘Comparând performanţele militare, F-35 a răspuns cel mai bine cerinţelor noastre’, a afirmat ministrul apărării, Antti Kaikkonen, într-o conferinţă de presă.

Noile aparate, ce ar urma să rămână în serviciu până în 2060, vor înlocui cele 60 de avioane F/A-18 livrate de Boeing la sfârşitul anilor 1990.

Jumătate dintre noile avioane vor avea baza în Laponia (nord), iar cealaltă jumătate în Carelia, în estul ţării.

Finlanda este cel de-al 14 stat care optează pentru avioanele F-35.

Această alegere întăreşte cooperarea militare a Finlandei cu aliaţii săi, în special cu SUA şi Norvegia, a afirmat cercetătorul Charly Salonius-Pasternak de la Institutul finlandez pentru afaceri internaţionale.

Spre deosebire de Norvegia, Finlanda, care are o frontieră de peste 1.300 km cu Rusia, nu este membră a NATO, dar şi-a consolidat relaţiile cu aceasta în ultimii ani şi a ales să se doteze cu echipament militar compatibil cu al Aliaţilor.

În 2014, Finlanda a semnat cu Suedia un acord ce prevede antrenamente comune şi autorizarea asistenţei NATO în situaţii de criză, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here