Poliţia federală americană FBI a difuzat noi imagini ale unui bărbat suspectat că ar fi plasat bombe artizanale la Washington în 5 ianuarie, în ajunul asaltului împotriva Capitoliului, cu speranţa că va primi informaţii care să permită identificarea acestuia, relatează AFP.

Înregistrarea video făcută publică arată imagini cu suspectul captate de camere de supraveghere pe mai multe străzi ale capitalei SUA. Îmbrăcat în pantaloni negri şi cu o bluză de trening, chipul său este ascuns de o glugă, o mască şi ochelari. El poartă mănuşi şi ţine un rucsac într-o mână.

FBI a publicat deja fotografii ale suspectului, în special cu încălţămintea sport de firmă pe care o purta, oferind o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informaţie care ar duce la arestarea lui.

Bărbatul este suspectat că ar fi plasat bombe artizanale în apropiere de sedii ale partidelor republican şi democrat, în apropiere de Capitoliu. Bombele nu au explodat şi ar putea să nu fi fost destinate decât pentru a îndepărta poliţia de Capitoliu tocmai înaintea asaltului.

“Continuăm să credem că cineva, undeva, are informaţii a căror importanţă nu a realizat-o până acum”, a declarat Steven D’Antuono, director adjunct al biroului FBI din Washington.

Aceste bombe artizanale erau “dispozitive operaţionale care ar fi putut exploda, provocând răni grave sau moarte”, a subliniat el.

Mai multe mii de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt sediul Congresului în 6 ianuarie, în momentul în care aleşii certificau victoria rivalului său democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în cursul acestui atac, al cărui caracter spontan este din ce în ce mai pus discuţie şi peste 300 de persoane au fost arestate până în prezent în legătură cu participarea lor asalt, scrie Agerpres.

Pentagonul a anunţat marţi prelungirea cu două luni a misiunii de a proteja clădirea Capitoliului încredinţată soldaţilor Gărzii Naţionale după atacul din 6 ianuarie de către susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump, transmite miercuri AFP.

Un număr de aproximativ 2.300 de soldaţi vor rămâne mobilizaţi la Capitoliu până pe 23 mai, jumătate din efectivul actual.

Capitolul se află sub măsuri de securitatea sporite din 6 ianuarie, când mii de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump s-au adunat la sediul Congresului după un discurs mobilizator al fostului locatar de la Casa Albă. Câteva sute dintre ei au pătruns în clădirea, provocând haos. Cinci persoane, inclusiv un poliţist, şi-au pierdut viaţa.

De la acea dată, au fost ridicate bariere pentru a proteja zona din jurul Capitoliului, poliţia fiind sprijinită de soldaţi ai Gărzii Naţionale, a căror misiune urmează să se încheie pe 12 martie.

“În această perioadă suplimentară, Departamentul Apărării va colabora împreună cu Poliţia Capitoliului pentru a reduce treptat prezenţa Gărzii Naţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că a primit o cerere oficială din partea poliţiei responsabile cu asigurarea securităţii Capitoliului pentru a aproba continuarea prezenţei Gărzii Naţionale, fără a preciza dacă această cerere corespunde unor riscuri specifice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here