Turcia a semnat contractele pentru achiziţia de avioane de vânătoare americane F-16, după luni de negocieri, a confirmat joi o sursă din cadrul Ministerului Apărării turc, informează AFP.

“Contractele au fost semnate şi finalizarea detaliilor continuă”, a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Departamentul de Stat american a salutat recent semnarea de către Ankara a unei scrisori de acceptare a contractului care presupune livrarea a 40 de avioane de vânătoare F-16 şi a 79 de kituri pentru modernizarea modelelor vechi.

Guvernul american a dat la sfârşitul lui ianuarie undă verde vânzării de avioane de vânătoare F-16 către Turcia, contra sumei de 23 de miliarde de dolari, la câteva zile după ratificarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO.

Înainte de a-şi da acordul, SUA au aşteptat ca instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO să fie fizic depuse la Washington.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a blocat timp de 20 de luni aderarea Suediei la Alianţa Atlantică, a condiţionat această aderare de aprobarea “simultană” de către SUA a vânzării de avioane de vânătoare F-16 ţării sale.

Preşedintele Turciei ar urma să se deplaseze la Washington în iulie pentru un summit al NATO, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here