Israelul este protejat de o “matrice de apărare cu mai multe straturi”, care include sistemele de apărare activă Arrow-2, Arrow-3, David’s Sling și Iron Dome. Multe dintre sistemele de apărare anti-rachetă din Israel sunt realizate în strânsă colaborare cu Agenția de Apărare Antirachetă a Statelor Unite (MDA) și primesc finanțare comună.

Nivelul 1
Iron Dome: Interceptează rachete cu rază scurtă de acțiune de la suprafață la suprafață (stratul inferior)

Nivelul 2
Sling-ul lui David: interceptează rachete suprafață-suprafață cu rază scurtă și medie și cu rază medie de acțiune lungă (stratul mijlociu)

Nivelul 3
Arrow 2: Interceptează rachete cu rază medie și lungă de acțiune (stratul superior)

Nivelul 4
Arrow 3: Interceptează rachete cu rază lungă de acțiune (stratul superior)

IRON DOME

Este un sistem inovator, mobil, care apără statul împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune. Este capabil să gestioneze cu succes mai multe amenințări primite simultan, atat din partea rachetelor cu rază scurtă de acțiune cât și a UAV-urilor. La 7 aprilie 2011, sistemul Iron Dome a efectuat prima interceptare operațională a unei rachete gradate trase din Fâșia Gaza în orașul israelian Ashkelon.

Rata de succes a Iron Dome a atins 90%, producător fiind Rafael Advanced Defense Systems.

DAVIDs SLING

Este o soluție inovatoare, defensivă, pentru combaterea rachetelor de calibru mare şi a rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune. Oferă protecție suplimentară împotriva amenințărilor cu rază scurtă și medie și completând capacitățile sistemelor Arrow și Iron Dome. Sistemul de arme David’s Sling a fost dezvoltat ca rezultat al cooperării dintre SUA și Israel. Antreprenorul principal pentru sistem este Rafael Advanced Defense Systems, dezvăluie Ministerul Apărării din Israel.

ARROW 2

Dezvoltarea sistemului Arrow s-a accelerat în 1991, ca urmare a tragerii de rachete SCUD din Irak, asupra Israelului în timpul Primului Război din Golf. Pe 29 noiembrie 1998, primul sistem Arrow-2 a fost transferat Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), iar în noiembrie 2002 a fost finalizată amplasarea a două baterii. Israel Aerospace Industries (IAI), este contractorul principal pentru dezvoltarea sistemului Arrow.

ARROW 3

Servește ca strat superior al matricei de apărare a Israelului. Interceptorul său este o rachetă de clasă mondială care, împreună cu Arrow-2, extinde semnificativ capacitățile de apărare ale statului Israel. Capacitățile sistemului Arrow-3 permit o rază mai lungă de acțiune, altitudine mai mare (exo-atmosferică) și angajamente mai precise cu rachete balistice. Antreprenorul principal pentru integrarea și dezvoltarea sistemului Arrow Weapon este compania IAI. Compania Elisra, o subsidiară a Elbit, alături de Boeing, Tomer și Rafael sunt implicaţi în dezvoltarea acestui proiect strategic.

Raza de acţiune a rachetelor aflate în posesia organizaţiei teroriste Hamas

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here