Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a subliniat noul rol al Germaniei în politica de securitate şi apărare, cu prilejul unei vizite, marţi, la Washington, informează dpa.

“Germania a intrat în noua realitate şi trebuie să răspundă acestei situaţii”, a declarat Lambrecht la o reuniune a think tank-ului Consiliul atlantic.

“Germania va îndeplini obiectivele de planificare ale NATO şi chiar mai rapid decât a promis. Prima divizie pregătită de luptă va fi gata de desfăşurare cu doi ani mai devreme, din 2025”, a spus ea, amintind că este planificat şi un fond special pentru Bundeswehr în valoare de până la 100 de miliarde de euro.

Lambrecht a dat pe de altă parte asigurări că politica germană nu se va “militariza”, insistând că prima opţiune o vor reprezenta întotdeauna dialogul şi încercarea de a ajunge la o înţelegere.

“Nu vom porni niciodată de la premisa că acţionăm singuri. Vom rămâne mereu strâns integraţi în UE, NATO, în ONU”, a afirmat ministrul german al apărării. Europa are nevoie de SUA ca prieten şi aliat, a adăugat ea.

Pe fondul războiului rus din Ucraina, Christine Lambrecht a elogiat în aceeaşi intervenţie leadership-ul preşedintelui american Joe Biden în unitatea NATO şi a Occidentului, în timp ce, a spus ea, toate încercările preşedintelui rus Vladimir Putin de a diviza Occidentul au eşuat. “Şi dacă azi vedem că planurile lui Putin nu au funcţionat, datorăm acest lucru tocmai acestei impresionante unităţi”, a insistat Lambrecht.

Ministrul german al apărării a menţionat că “reacţia occidentală la agresiunea rusă este urmărită îndeaproape la Beijing, Teheran şi Phenian” şi toată lumea a putut observa că Occidentul nu este atât de divizat, slab şi neajutorat cum îşi imaginau ori chiar sperau unii, a mai consemnat dpa.

Christine Lambrecht a mai afirmat cu acelaşi prilej, potrivit Reuters, că Berlinul este al doilea cel mai mare furnizor de arme în Ucraina în acest moment, răspunzând criticilor în sensul că ţara sa nu livrează suficiente arme Kievului.

“În ce priveşte Ucraina, Germania a devenit între timp al doilea cel mai mare furnizor de arme, cred”, a spus ea, fără a da detalii, a transmis Reuters, preluata de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here