Preşedintele Joe Biden a început miercuri prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se confruntă cu consecinţe “puternice şi semnificative” dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters.

Preşedintele Joe Biden a început miercuri prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se confruntă cu consecinţe “puternice şi semnificative” dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters.

  Preşedintele Biden s-a adresat unei audienţe formate din aproximativ 1.000 de soldaţi şi familiile acestora la baza aeriană britanică Mildenhall, spunându-le că va transmite un mesaj clar preşedintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare după reuniunile la nivel înalt cu liderii G7, NATO şi UE.   “Nu căutăm un conflict cu Rusia”, a declarat preşedintele Biden la începutul vizitei sale de opt zile în Europa.   “Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă … dar sunt clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive”. Joe Biden a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice şi să reformuleze relaţiile cu Rusia după patru ani dificili sub conducerea fostului preşedinte republican Donald Trump, a cărui politică de impunere de tarife şi retragere din tratate a tensionat relaţiile SUA cu aliaţii săi importanţi.  

“Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca preşedinte al SUA. Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie”, a declarat Biden, atrăgând urale din partea audienţei.

“În fiecare etapă a turneului vom clarifica faptul că Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii se unesc pentru a face faţă celor mai dificile provocări şi probleme care contează cel mai mult pentru viitorul nostru”.   Summitul cu omologul rus din 16 iunie de la Geneva este piatra de temelie a călătoriei sale, o oportunitate de a comunica îngrijorările SUA direct liderului rus cu privire la subiecte precum atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.   În discursul său de la baza Mildenhall, preşedintele Biden a subliniat angajamentul SUA faţă de NATO, subliniind în acelaşi timp că alianţa militară trebuie să se modernizează şi să îşi extindă capacităţile cibernetice.   Joi, preşedintele american are prevăzută în Cornwall o discuţie cu premierul britanic Boris Johnson. Cei doi lideri vor da publicităţii o declaraţie comună actualizată a principiilor ce guvernează relaţia bilaterală ce va onora Carta Atlanticului (1941).   După ce va participa timp de trei zile la summit-ul G7, Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi primiţi de Regina Elisabeta la Castelul Windsor.  

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, s-a întâlnit-o cu regina în 1982, pe vremea când era senator de Delaware.   Ulterior, Joe Biden se va deplasa la Bruxelles pentru discuţii cu liderii NATO şi ai UE. Este de aşteptat ca agenda discuţiilor să fie dominată de Rusia, China şi eterna problema a convingerii aliaţilor NATO de a contribui mai mult la apărarea comună.   Turneul european al preşedintelui SUA se încheie cu întrevederea de la Geneva cu omologul rus Vladimir Putin.     

Preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că Statele Unite s-au întors (pe scena internaţională), în prima zi a unui turneu european ce include şi o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.  

“Statele Unite au revenit!” le-a spus preşedintele Biden membrilor forţelor aeriene americane de la baza Mildenhall din sud-estul Marii Britanii.   “Iar democraţiile din întreaga lume sunt unite pentru a face faţă celor mai dificile provocări”, a adăugat preşedintele american, subliniind că este dornic să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin pentru “a-i spune ce vreau ca el să ştie”. 


Şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi preşedintele american Joe Biden se vor angaja la summitul de săptămâna viitoare să aprofundeze cooperarea în vederea combaterii schimbărilor climatice, să înceteze disputele comerciale, să coopereze în politica faţă de China, vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID şi pentru susţinerea eforturilor de vaccinare a populaţiei mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat miercuri de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni pe 15 iunie la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu o paletă largă de subiecte pe agendă, de la comerţ şi până la pandemia COVID-19.

Proiectul de şapte pagini cu concluziile summitului încearcă să arate rezultate concrete ale ”noului răsărit” în relaţiile dintre UE şi SUA salutat de liderii europeni în ianuarie, când Joe Biden i-a luat locul lui Donald Trump la Casa Albă.

Astfel, conform textului, Washingtonul şi Bruxellesul promit să pună capăt până pe 11 iulie îndelungatei dispute privind subvenţiile pe care fiecare le acordă propriilor producători de avioane – SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus – şi până în decembrie să elimine taxele vamale instituite reciproc asupra produselor din oţel.

Acest proiect, care a fost discutat miercuri de ambasadorii statelor UE, menţionează angajamentul Washingtonului şi Bruxellesului de a aborda şi alţi parteneri internaţionali înaintea negocierilor privind climatul din noiembrie, când cele două capitale speră să convingă şi alte state să se ralieze unor obiective mai ambiţioase de reducere a gazelor cu efect de seră.

Bruxellesul doreşte să abordeze şi chestiunea ”scurgerilor de carbon” (carbon leakage), adică decizia unor companii de a-şi reloca producţia în ţări cu politici de mediu mai relaxate, o măsură preconizată de Comisia Europeană pentru a combate acest fenomen fiind impunerea unor taxe pe emisiile de carbon în cazul unor produse importate.

Proiectul concluziilor summitului cuprinde şi angajamentul UE şi al SUA de a-şi spori eforturile pentru ca ţările dezvoltate să transfere ţărilor sărace cel puţin 100 de miliarde de dolari pentru a le ajuta să facă faţă transformărilor generate de politicile de combatere a schimbărilor climatice.

Joe Biden a aprobat în aprilie angajamentul ca SUA să-şi reducă la jumătate emisiile de CO2 până în anul 2030, faţă de nivelul din 2005, în timp ce UE va prezenta luna viitoare, prin Comisia Europeană, un pachet de măsuri pentru atingerea obiectivului reducerii cu 55% a emisiilor sale de CO2 tot până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

La summitul de la Bruxelles cele două părţi vor mai conveni să coopereze în politica privind China, promit să fie unite în faţa Rusiei şi vor pleda pentru realizarea unui nou studiu ”transparent” şi ”lipsit de interferenţe” asupra originii pandemiei COVID-19. Ele vor promite şi un efort pentru atingerea ţintei ca măcar două treimi din populaţia lumii să fie vaccinată anti-COVID-19 până la sfârşitul anului 2022 şi pentru diminuarea restricţiilor asupra exportului de vaccinuri.

Dacă va fi convenită o abordare comună privind China, aceasta ar fi o mare realizare pentru administraţia Biden, care caută aliaţi în faţa Beijingului. Până în prezent statele UE au încercat să menţină un echilibru strategic între Washington şi Beijing, dar expansiunea militară chineză şi detenţiile în masă ale uigurilor musulmani provoacă nemulţumiri la Bruxelles.

”Dorim să ne consultăm îndeaproape şi să cooperăm în toate chestiunile în cadrul abordărilor noastre similare faţă de China, care includ elemente de cooperare, concurenţă şi rivalitate sistemică”, se menţionează în proiectul concluziilor summitului UE-SUA, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here