Guvernul ceh a cerut o despăgubire în valoare de 39 de milioane de euro Rusiei, pe care o acuză că se află în spatele celor două explozii produse în 2014 la depozite de muniţii ale armatei cehe şi care s-au soldat cu decesul a două persoane.
Ministerul ceh de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus pentru a cere despăgubiri pentru exploziile mortale de la un depozit de muniții în 2014, în care ar fi implicati doi spioni ruși.
Acuzațiile făcute în luna aprilie au condus la explulzarea reciprocă a zeci de diplomaţi și alți angajați din cele două ambasade și au redus relațiile bilaterale la nivelul lor cel mai scăzut din ultimele decenii.
Moscova a numit Republica Cehă un „stat neprietenos” care „a întreprins acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.
“Ministrul adjunct de externe Martin Smolek l-a convocat luni pe ambasadorul rus Alexander Zmeevsky”, a declarat ministerul într-un comunicat.
„Federaţiei Ruse îi revine responsabilitatea, conform dreptului internaţional, pentru implicarea sa în exploziile de la două depozite de muniţii”, menţionează într-un comunicat Ministerul de Externe ceh, făcând referire la exploziile survenite în localitatea Vrbetice în octombrie şi decembrie 2014.
Republica Cehă a acuzat în aprilie serviciile secrete ruse că au sabotat acele arsenale pentru a împiedica livrarea unor arme de acolo către Ucraina, ţară aflată în conflict cu separatiştii pro-ruşi. Praga cere acum „despăgubirea completă pentru pagubele provocate de această acţiune ilegală”, continuă comunicatul MAE ceh.
Potrivit ziarului Mlada fronta Dnes, autoritățile cehe au estimat daunele la aproximativ 650 de milioane de coroane (aproximativ 25,5 milioane de euro).
Despre valoarea compensației Deputatul din Republica Cehă, avocatul Stanislav Polchak, reprezentând interesele victimelor exploziilor din așezările Vrbetica, a declarat pe 21 iunie că despăgubirile pentru acestea și regiunea Zlín, pe teritoriul administrativ al cărui incident a avut loc, ar trebui să se ridice la aproximativ 350 de milioane de coroane, care sunt furnizate de factura relevantă.
„Conform proiectului de lege pregătit, așezările și regiunea Zlín, afectate de consecințele exploziilor din Vrbetica, ar trebui să primească 350 de milioane de coroane despăgubiri [de la stat], care vor fi împărțite între ele”, a spus Polczak. Această sumă, potrivit parlamentarului, statul ceh trebuie să o plătească până la sfârșitul anului 2021.
Doi agenţi GRU ai serviciului secret miliotar rus sunt suspectaţi de orchestrarea exploziilor din Vrbetice și se pare că sunt aceiași despre care se crede că l-au otrăvit pe fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa, în Salisbury, Anglia, în 2018, scrie antena3.ro. Conform rapoartelor mass-media, exploziile au vizat un depozit e arme aparţinând unui bulgar, şi probabil destinate Ucrainei.
Relațiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat de când Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 și a sprijinit rebelii într-un conflict cu forțele ucrainene din estul țării.