Aflata in cea mai dificila pozitie din toata Europa in valul 4 al pandemiei, Romania a solicitat activarea Mecanismului European de Protectie Civila.

Acest excelent instrument de solidaritate al UE permite unui stat membru sa solicite altor state UE ajutoare de urgenta.

Exista in egala masura si mecanisme NATO care au fost activate pentru ajutorarea noastra.

Romania a beneficiat masiv pana in prezent de ajutor european constand in :

  • medicamente
  • tratamente specifice anti-COVID
  • medici
  • asistente
  • aparatura
  • tehnologie medicala
  • logistica specifica

Potrivit unor informatii oficiale, Armata Germana – Bundeswehr – va trimite in Romania cativa specialisti in domeniul medical si al evacuarii medicale.

Germania dispune de o capacitate MEDEVAC impresionanta, ca stat NATO si UE.

Gratie faptul ca si Romania e stat NATO si UE, aceste capacitati vor putea fi alocate ca sprijin din partea Germaniei.

Bundeswehr are in dotare un avion MEDEVAC Airbus A 310 cu dotari exceptionale.

Intr-o situatie extrem de grea, anul trecut in Martie, Germania dispunea de capacitati in spitale dar si mobile de terapie intensiva uriase, ce au putut permite transferarea unor pacienti in stare grava din Lombardia (Italia) dar si din Franta.

Germania are 32.000 paturi ATI complet dotate, Romania are 1600.

Specialistii germani vor decide zilele urmatoare daca vor fi transferati si pacienti romani in stare grava, bolnavi de COVID19, in Germania.

Ca stat membru NATO si UE, Romania a derulat, la randul ei, 36 misiuni de ajutor medical si de urgenta pe plan european si international in ultimele 18 luni, de la inceputul pandemiei.

Iata si comunicatul Ambasadei Germaniei la Bucuresti :

Germania trimite o echipă medicală de evaluare în România

O echip─â medical─â deevaluare format─â din patru persoane din cadrul serviciului medical al for╚Ťelor armate germane (Bundeswehr) va sosi din Germania ├«n Rom├ónia ├«n data de 29 octombrie. Scopul echipei va fi identificarea pacien╚Ťilor rom├óni bolnavi de Covid-19 care ar putea fi transfera┼úi cu avionul la spitale din Germania. Astfel, este preconizat ca o aeronav─â a for╚Ťelor aeriene germane s─â fie disponibil─â luni, 1 noiembrie, pentru evacuarea aeromedical─â strategic─â a pacien╚Ťilor.

Deplasarea echipei se realizeaz─â ├«n str├óns─â colaborare cu Departamentul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â sub conducerea secretarului de stat Dr. Raed Arafat.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer : ÔÇ×Europa este caracterizat─â prin solidaritatea sa ┼či ├«n lupta comun─â ├«mpotriva Covid-19. Germania ╚Öi Rom├ónia r─âm├ón unite ├«n aceste vremuri dificile. M─â bucur a╚Öadar s─â primesc ├«n Rom├ónia echipa medical─â din Germania. ├Än aceste zile ├«ntunecate, buna cooperare dintre ╚Ť─ârile noastre reprezint─â o adev─ârat─â raz─â de speran╚Ť─â. Fiecare via╚Ť─â conteaz─â. Prin urmare, sper ca misiunea ┼či transportul pacien╚Ťilor s─â decurg─â bine.ÔÇŁ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here