Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a imputat marţi preluarea puterii de către talibani “eşecului autorităţilor afgane”, incapabile să împiedice “această tragedie”, dar a apărat angajamentul Alianţei, recunoscând totodată că trebuie învăţate “lecţii, “relatează AFP şi Reuters.

Forţele NATO “au luptat cu curaj” în Afganistan, dar au fost surprinse de “prăbuşirea politică şi militară din ultimele săptămâni, cu o rapiditate care nu a fost anticipată”, a spus el Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

“Autorităţile politice afgane au eşuat în a le ţine piept talibanilor şi în a ajunge la soluţia paşnică pe care afganii înşişi o doreau cu disperare”, a adăugat el.

“Eşecul autorităţilor afgane este cel care a dus la tragedia pe care o vedem astăzi”, a subliniat el.

În perioada imediat următoare, NATO face eforturi “să garanteze securitatea” personalului său civil şi a angajaţilor săi afgani prezenţi la faţa locului şi “lucrează neîncetat pentru a-şi continua operaţiunile pe aeroportul din Kabul”, a precizat Stoltenberg, după o reuniune a ambasadorilor statelor membre ale Alianţei.

“Circa 800 de civili care lucrează pentru NATO au rămas (la Kabul) pentru a asigura funcţii cruciale în circumstanţe foarte complicate, inclusiv traficul aerian, gestionarea carburanţilor şi a comunicaţiilor”, a adăugat el.

După scenele de haos de luni, care au dus la o suspendare a zborurilor la Kabul, “operaţiunile de pe aeroport se reiau gradual şi, la reuniunea de marţi, membrii Alianţei au anunţat trimiterea de avioane suplimentare” pentru a asigura evacuările, a precizat secretarul general al NATO.

“Talibanii trebuie să respecte şi să faciliteze plecarea în siguranţă a celor care doresc să părăsească aeroportul, iar drumurile şi frontierele trebuie să rămână deschise”, a avertizat el.

Preluarea puterii de către talibani a avut loc în contextul în care SUA şi NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor.

“Trebuie să avem o evaluare onestă şi lucidă a angajamentului NATO în Afganistan. În pofida investiţiilor şi a sacrificiilor considerabile din partea noastră timp de două decenii, prăbuşirea a fost rapidă şi bruscă. Se pot învăţa numeroase lecţii”, a recunoscut Jens Stoltenberg.

Totuşi, “trebuie recunoscute şi progresele înregistrate” de la începutul intervenţiei occidentale, menită “să împiedice ţara să servească drept refugiu pentru terorismul internaţional” după atentatele de la 11 septembrie 2001, a subliniat el.

Astfel, “în două decenii, nu au existat atacuri teroriste organizate din Afganistan pe teritoriul ţărilor Alianţei”, a observat secretarul general al NATO.

“Cei care preiau puterea au responsabilitatea de a asigura că terorişti internaţionali nu se instalează din nou” în ţară, a adăugat Stoltenberg.

De asemenea, “datorită prezenţei noastre militare şi susţinerii comunităţii internaţionale, o nouă generaţie de bărbaţi şi femei au crescut în Afganistan, educându-se, luând parte la politică, gestionând întreprinderi şi profitând de media dinamice (…) Aceste progrese nu vor putea fi şterse atât de uşor”, şi-a exprimat speranţa secretarul General al NATO, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here