Hackeri care fac parte din gruparea „Cozy Bear”, asociată cu serviciile de informații ruse, au atacat informatic, săptămâna trecută, calculatoarele Comitetului Național al Partidului Republican, conform unor surse anonime citate de Bloomberg.
Același grup de hackeri a fost acuzat, de asemenea, că a atacat calculatoarele Partidului Democrat, în anul 2016.
Reprezentanții Partidului Republican au negat însă, în repetate rânduri, că a existat acest atac cibernetic. „Nu există nicio probă că Partidul Republican a fost atacat de hackeri sau că a fost furată vreo informație”, a declarat purtătorul de cuvânt Mike Reed.
După publicarea poveștii, șeful de cabinet Richard Walters a declarat că un colaborator terț, Synnex Corp., a fost atacat de hackeri: „Am blocat imediat întregul acces din conturile Synnex către cloudul nostru”, a declarat acesta.
„Echipa noastră a lucrat cu Microsoft pentru a verifica sistemele și după investigație, nicio informație a Partidului Republican nu a fost accesată. Vom continua să lucrăm cu Microsoft și cu oficiali federali pe această problemă”, a mai declarat acesta, potrvit g4media.ro
Săptămâna trecută, un atac ransomware de amploare a blocat datele a sute de companii mici din întreaga lume, inclusiv multe din Statele Unite. Cu toate acestea, compania Kaseya a anunţat că atacul nu reprezintă o ameninţare pentru infrastructura critică a SUA.
Atacul cibernetic este cel mai recent dintr-o serie de intruziuni din partea hackerilor care au făcut o afacere profitabilă din a bloca datele organizaţiilor în schimbul plăţilor în monedă digitală.
Gruparile de hackeri ale Moscovei, coordonate de serviciul de spionaj militar GRU, sunt in spatele unor atacuri care l-au ajutat pe Donald Trump in campania din 2016. De astfel, Trump a facut apel public la Rusia sa atace serverele Partidului Democrat. Partidul Republican al SUA se afla in siajul unor curente de fake news, manipulare si conspiratii ce constituie elemente de razboi hobrid lansat de Rusia impotriva Occidentului.
Agențiile de informații ale Marii Britanii, Statelor Unite și Canadei au acuzat in 2020 hackeri ruși de atacuri cibernetice asupra unor universități, companii farmaceutice și altor centre de cercetare. Grupul de hackeri numit APT-29, sau The Dukes, sau Cozy Bear ar încerca să fure date ale cercetărilor cu privire la un vaccin anticoronavirus.
Grupul de hackeri ruși Cozy Bear a devenit cunoscut serviciilor de informații occidentale cu șase ani în urmă, relatează corespondentul nostru, Mike Eckel, citând publicația olandeză Volkskrant. Agenți olandezi ar fi infiltrat grupul, monitorizându-l cu ajutorul unei camere de securitate de la sediul hackerilor, situat într-o clădire de oficii, în apropiere de Kremlin.
Aceste date transmise și Statelor Unite ar fi constituit una din dovezile pe baza cărora comunitatea agențiilor de informații americane a ajuns la concluzia că Rusia s-a implicat în procesul electoral din 2016.
Experți în securitate cibernetică ai NATO cred că grupul Cozy Bear ar fi afiliat Serviciului de Informații Externe al Rusiei. Ar fi fost creat cel târziu în 2008. Folosește tehnici sofisticate de penetrare a rețelelor de computere pentru colectare de informații destinate autorităților de la Kremlin.
Dar, Cozy Bear nu s-ar fi specializat în scurgeri de informații furate, spre deosebire de hackerii afiliați altui serviciu secret rus, cel de spionaj militar GRU. Hackerii GRU ar fi cei care au publicat în 2016, pe Wikileaks, informații furate de pe serverele Partidului Democrat din Statele Unite, pentru a prejudicia campania prezidențială a democratei Hillary Clinton.
Acum, Cozy Bear ar fi implicat în încercări de a fura informații de la instituții occidentale care elaborează un vaccin contra virusului COVID-19.
Atacurile cibernetice, în care se folosesc tehnici ca spear phishing și programe malware s-ar afla în curs de desfășurare, se spune într-un comunicat difuzat pe 16 iulie de Centrul național britanic pentru securitatea cibernetică, în comun cu agențiile omoloage din Statele Unite și Canada.
„Este total inacceptabil ca serviciile de informații ruse să-i atace pe cei care luptă cu pandemia de coronavirus”, a declarat ministrul de externe britanic, Dominic Raab.