Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au dat asigurări miercuri în Islanda, cu ocazia primei lor întrevederi, că sunt gata să coopereze, schimbând în acelaşi timp avertismente puternice ce reflectă diferenţele majore dintre cele două ţări rivale, informează joi AFP.

Unul din subiectele discuţiei bilaterale, organizată la Reykjavik în marja reuniunii Consiliului Arctic, a vizat confirmarea organizării viitoare a unui summit între preşedintele american şi omologul său rus.

Rusia este pregătită să discute cu SUA tot felul de probleme dacă dialogul este onest, a asigurat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

“Suntem gata să discutăm toate problemele, fără excepţie, cu condiţia ca discuţia să fie onestă (…) şi să se bazeze pe respect reciproc”, a declarat Lavrov în timpul întâlnirii bilaterale cu omologul său american Anthony Blinken.

În pofida numeroaselor divergenţe,”viziunea noastră este aceea că, dacă liderii Rusiei şi ai Statelor Unite pot lucra cooperând, … lumea va fi un loc mai sigur”, a declarat secretarul de stat american reporterilor la Reykjavik.

“Urmărim o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, credem că este bine pentru poporul nostru, este bine pentru poporul rus şi este cu adevărat bine pentru lume”, a subliniat Antony Blinken.

Statele Unite vor să coopereze cu Rusia pentru a face lumea mai sigură, dar vor răspunde dacă Moscova se comportă agresiv, a mai declarat Antony Blinken.



“Dacă Rusia se comportă în mod agresiv la adresa noastră, a partenerilor sau a aliaţilor noştri, vom răspunde”, a avertizat şeful diplomaţiei americane.

“Abordările noastre sunt foarte diferite atunci când vine vorba de analiza situaţiei de pe scena internaţională”, dar “cel mai important lucru este că încercăm să folosim la maximum posibilităţile diplomatice şi apreciez foarte mult că faceţi dovada unei asemenea voinţă’, s-a adresat Serghei Lavrov omologului american, adăugând:”Puteţi conta întotdeauna pe reciprocitatea noastră în această privinţă”.

Dintr-un alt punct de vedere, în timp ce Antony Blinken pare să urmărească să facă din Arctica, noua miză geopolitică aflată în centrul reuniunii regionale de miercuri şi joi din capitala islandeză, un laborator pentru o cooperare ţintită, care să vizeze provocări comune precum combaterea încălzirii globale, Serghei Lavrov a ales o abordare mai contondentă, care nu este menită să îmblânzească atmosfera din relaţia bilaterală.

“Este clar pentru toată lumea, de multă vreme, că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru”, a declarat luni Serghei Lavrov despre nordul îndepărtat, apărând astfel ceea ce consideră a fi un teritoriu rusesc şi denunţând în special tendinţele “ofensive” ale Occidentului prin intermediul NATO şi al Norvegiei.

“Activitatea militară” a Rusiei în Arctica este “perfect legală şi legitimă”, a mai argumentat ministrul rus de externe.

Avertismentul rus a determinat în mod inevitabil un răspuns din partea secretarului de stat Antony Blinken, care a cerut marţi evitarea unor astfel de declaraţii, dar şi o militarizare a Arcticii, un teritoriu vast situat în jurul Polului Nord, cu condiţii climatice extreme, dar bogat în resurse naturale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a salutat miercuri seara, la Reykjavik, discuţii “constructive” cu omologul său american Antony Blinken după prima lor întâlnire de la venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden, transmite joi AFP.

“Discuţia mi s-a părut constructivă”, a spus Lavrov, citat de agenţia de ştiri rusă RIA Novosti.

Rusia şi Statele Unite “înţeleg necesitatea de a pune capăt climatului nesănătos care s-a format în relaţiile dintre Moscova şi Washington în aceşti ultimi ani”, a spus el.

Lavrov a spus că a “simţit” mai ales că americanii nu sunt mulţumiţi, la fel ca ruşii, de expulzările reciproce de diplomaţi, care au avut loc de mai multe ori în ultimii ani.

“Această reacţie în lanţ, în opinia mea, nu e de folos nimănui”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

Înaintea acestei întrevederi tete-a-tete din marja Consiliului Arctic, a cărui întrunire s-a deschis miercuri seară şi care reuneşte cele opt ţări riverane din regiune (Statele Unite, Rusia, Islanda, Canada, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia), Washingtonul a făcut, de asemenea, un gest susceptibil să atenueze tensiunile din relaţiile sale cu Moscova.

După săptămâni în care a lansat ameninţarea unor măsuri punitive împotriva controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, administraţia Biden a decis în cele din urmă să nu sancţioneze principala companie implicată în proiect, Nord Stream AG, şi pe directorul general al acesteia.

“Este mai bine decât să citeşti anunţuri privind noi sancţiuni, ar fi cu siguranţă ceva pozitiv”, a reacţionat Kremlinul înaintea unei confirmări oficiale din partea americană.

Joe Biden şi Vladimir Putin par să fie de acord să organizeze primul lor summit într-o ţară europeană, posibil în iunie, în perioada desfăşurării reuniunilor G7 şi NATO.

“Credem că va avea loc în următoarele săptămâni”, a confirmat marţi şeful diplomaţiei americane citat de Agerpres.

“În acest moment nu există un acord asupra datei sau a locului. Înainte de a ne înţelege asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte agenda” unei astfel de întâlniri, a precizat miercuri viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov.

Secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patruşev şi consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan intenţionează să se întâlnească într-un oraş european în următoarele săptămâni, a informat miercuri cotidianul Kommersant fără a dezvălui surse, transmite Reuters.

Presa rusă a scris că cei doi vor discuta despre propunerea organizării unui summit între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden în cursul lunii iunie.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la un nivel minim după perioada războiului rece din luna martie, după ce preşedintele Biden a spus că, în opinia sa, Vladimir Putin este un “ucigaş”, iar Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru consultări.

După ce a impus sancţiuni Rusiei luna trecută, preşedintele Joe Biden a afirmat însă că există încă loc pentru ca cele două ţări să colaboreze. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here