Cheltuielile militare mondiale au crescut din nou în 2021, stabilind noi recorduri, pe măsură ce Rusia a continuat să-şi consolideze armata înaintea invaziei Ucrainei, a declarat luni un institut de referinţă, prezicând că tendinţa va continua în special în Europa, relatează France Presse.
În ciuda consecinţelor economice din cauza pandemiei de COVID-19, cheltuielile militare globale au crescut cu 0,7% anul trecut, potrivit raportului Institutului Internaţional pentru Cercetări de Pace (Sipri) din Stockholm.
“În 2021, cheltuielile militare au crescut pentru al şaptelea an consecutiv, ajungând la 2,1 trilioane de dolari. Aceasta este cea mai mare cifră pe care am înregistrat-o vreodată”, a declarat pentru AFP Diego Lopes da Silva, cercetător la Sipri.
Cheltuielile Rusiei au crescut cu 2,9%, pentru al treilea an consecutiv, ajungând la 65,9 miliarde de dolari.
Cheltuielile militare ruse au reprezentat 4,1% din PIB-ul ţării, un nivel “mult mai mare decât media mondială”, a spus Lopes da Silva.
Veniturile din exporturile de petrol şi gaze au permis ţării să finanţeze aceste mari cheltuieli militare.
Este greu de prezis dacă Rusia va putea menţine acest nivel de cheltuieli, a estimat Lopes da Silva, din cauza valului de sancţiuni impuse de Occident ca răspuns la agresiunea din Ucraina.
În 2014, în timpul anexării Peninsulei Crimeea, ţara a fost de asemenea vizată de sancţiuni când preţurile la energie au scăzut, ceea ce face dificilă evaluarea eficacităţii sancţiunilor.
“Acum (…) avem sancţiuni şi mai dure, dar avem preţuri mai mari la energie, care pot ajuta Rusia să-şi menţină cheltuielile militare la acest nivel”, a adăugat el.
Pe de altă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 72% de la anexarea Crimeii. Deşi aceste cheltuieli au scăzut cu peste 8% în 2021 pentru a ajunge la 5,9 miliarde de dolari, ele reprezintă totuşi 3,2% din PIB-ul ţării.
Pe măsură ce tensiunile din Europa au crescut, ţările membre NATO şi-au mărit cheltuielile.
Anul trecut, opt membri ai alianţei şi-au atins ţinta de 2% din PIB conscrată bugetului militar.
Lopes da Silva a spus că se aşteaptă ca cheltuielile militare să continue să crească.
Statele Unite, care au depăşit cu mult toate celelalte naţiuni cu 801 miliarde de dolari cheltuiţi în 2021, şi-au redus cheltuielile cu 1,4% faţă de tendinţa mondială.
În ultimul deceniu, cheltuielile SUA pentru cercetare şi dezvoltare au crescut cu 24%, în timp ce achiziţiile de arme au scăzut cu 6,4%.
“Guvernul SUA a subliniat în mod repetat nevoia de a păstra avantajul tehnologic al armatei americane faţă de concurenţii săi strategici”, a declarat Alexandra Marksteiner, o altă cercetătoare la Sipri.
China, pe locul doi la cheltuieli militare în lume, cu o valoare estimată la 293 de miliarde de dolari, şi le-a crescut cu 4,7%, marcând al 27-lea an consecutiv de creştere a cheltuielilor.
Întărirea capacităţilor militare chineze i-a determinat pe vecinii săi regionali să-şi mărească la rândul lor bugetele militare.
Japonia a cheltuit 7 miliarde de dolari, o creştere de 7,3%, cea mai puternică anuală după 1972.
De asemenea, Australia a cheltuit cu 4% mai mult pentru armata sa, ajungând la 31,8 miliarde de dolari în 2021.
India, pe locul trei la aceste cheltuieli în lume, cu 76,6 miliarde de dolari, şi-a crescut de asemenea finanţarea în 2021, dar cu 0,9% mai modestă.
Marea Britanie ocupă locul patru, cu o creştere de 3% a cheltuielilor sale militare, care au ajuns la 68,4 miliarde de dolari.
Ea înlocuieşte Arabia Saudită, care şi-a redus cheltuielile cu 17%, la aproximativ 55,6 miliarde de dolari, scrie Agerpres.