Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene doresc să semneze la începutul lui 2022 o nouă strategie de apărare comună, ca parte a demersurilor de îmbunătăţire a cooperării în domeniul securităţii, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după videoconferinţa cu liderii statelor UE, desfăşurată joi şi vineri, relatează dpa.
”Vrem să creştem investiţiile în apărare şi să consolidăm capacităţile militare şi civile şi pregătirea operaţională”, a spus Michel în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.
El a precizat că documentul ar trebui să fie elaborat până în martie 2022.
Liderilor UE li s-a alăturat şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru o discuţie privind cooperarea între blocul comunitar european şi Alianţa Nord-Atlantică.
”Eforturile UE se completează cu eforturile militare de pe cuprinsul continentului”, a spus Stoltenberg înaintea discuţiilor.
”Pentru NATO, principala sarcină în timpul acestei pandemii a fost de a se asigura că o criză sanitară nu se transformă într-o criză de securitate”, a subliniat el, explicând că încă există ameninţările care s-au manifestat înaintea pandemiei – ”acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale ale terorismului, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile schimbărilor climatice pentru securitate”.
Liderii europeni au discutat, de asemenea, despre modalităţile de tratare a atacurilor cibernetice şi a ameninţărilor hibride şi despre relaţiile cu vecinii sudici ai Uniunii.
Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape – strâns în probleme de apărare şi securitate în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare.
Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite au fost în retragere in timpul administratiei Trump, iar China şi Rusia devin tot mai asertive.
Administratia Biden a relansat relatia transatlantica, dar apetitul pentru o asa zisa autonomie strategica europeana este stimulata de tari precum Franta.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii UE vor avea o dezbatere strategică cu privire la securitatea şi politica de apărare europeană. Ei urmează să discute, de asemenea, despre căile de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice şi ameninţări hibride, precum şi despre relaţiile Uniunii cu vecinii din sud.