Germania doreşte ca în timpul preşedinţiei lui Joe Biden să aşeze pe noi baze relaţiile cu SUA, ajunse la un nivel minim cât a fost Donald Trump preşedinte, şi aceste relaţii îmbunătăţite să deschidă uşa de pildă pentru posibile sancţiuni comune împotriva Chinei şi Rusiei pentru drepturile omului sau alte încălcări, a declarat marţi ministrul de externe german Heiko Maas, potrivit agenţiilor DPA şi Reuters.

În primul său discurs major despre relaţiile transatlantice după ce Biden a preluat preşedinţia SUA, ministrul Maas a oferit SUA un ‘New Deal”, care să includă o luptă comună pentru democraţie, creşterea responsabilităţii Germaniei în soluţionarea conflictelor din Europa şi din jurul acesteia, precum şi o strategie comună faţă de China şi Rusia.

”Sper că vom reuşi să revenim la o poziţie comună trans-atlantică asupra sancţiunilor ţintite, ceea ce nu a fost posibil în ultimii patru ani”, a spus ministrul de externe german, vorbind la un eveniment online organizat de US Brookings Institution.

Pe de altă parte, Heiko Maas a susţinut ideea creşterii bugetului militar al Germaniei, un punct major de tensiune cu fostul preşedinte Trump. Ministrul german s-a pronunţat de asemenea în favoarea unor negocieri comerciale sectoriale şi a cooperării în problema schimbărilor climatice, aceasta din urmă fiind una din principalele teme de campanie ale lui Biden înaintea alegerilor de anul trecut, iar odată ajuns la Casa Albă el a readus SUA în acordul de la Paris privind schimbările climatice din care Trump hotărâse retragerea.

Heiko Maas a apreciat că partenerii trans-atlantici trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi apăra valorile şi interesele comune şi a deplâns lipsa unei acţiuni coordonate în timpul preşedinţiei lui Trump.

În perioada cât a fost la Casa Albă, acesta din urmă a exercitat asupra Germaniei presiuni intense în special pentru a-şi creşte bugetul apărării conform angajamentelor în cadrul NATO şi pentru a renunţa la proiectul gazoductului Nord Stream 2, văzut la Washington drept un instrument de accentuare a dependenţei Germaniei faţă de gazele ruseşti. Politicile comerciale şi retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul au fost alte puncte majore de divergenţă între Berlin şi Washington în timpul preşedinţiei lui Trump, scrie Agerpres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here