O „eroare de calcul” în jocul de-a şoarecele şi pisica cu Rusia ar putea duce la un război deschis, a avertizat şeful Forţelor Armate Britanice, generalul Sir Nick Carter, în contextul tensiunilor ruso-britanice din Marea Neagră.

Riscul unei „escaladări nejustificate” este „lucrul care mă ţine treaz în pat noaptea”, a declarat generalul Sir Nick Carter, referindu-se la incidentul petrecut săptămâna trecută în Marea Neagră.

Potrivit şefului Forţelor Armate Britanice, felul în care s-a comportat Rusia în Marea Neagră în cazul distrugătorului britanic HMS Defender reprezintă „un exemplu de bătălie pe tărâmul naraţiunilor” dusă în contextul războiului modern. În opinia sa, Marea Britanie se confruntă în prezent cu o „mega concurenţă” în domeniul dezvoltării de tehnologie militară, o concurenţă „neimaginată” acum zece ani, scrie adevarul.ro

Comentariile generalului britanic survin în contextul tensiunilor ruso-britanice din Marea Neagră, izbucnite după ce Moscova a susţinut că a deschis focuri de avertisment la adresa distrugătorului HMS Defender. Moscova a mai susţinut că distrugătorul britanic se afla în apele sale teritoriale. Partea britanică a respins varianta prezentată de Moscova, precizând că HMS Defender nu a fost vizat de focuri de avertisment şi naviga într-un culoar maritim internaţional.

Totodată, Londra a reiterat că nu recunoaşte anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Pe fondul acestor preocupari si comentarii, dar si al comportamentului agresiv al Rusiei in bazinul Marii Negre, Ucraina şi SUA încep luni un exerciţiu implicând 30 de ţări în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre, relatează Reuters.

Exerciţiul Sea Breeze 2021 intervine după o creştere a tensiunilor între NATO şi Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre în largul CrimeiiMarea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi pretinde că este teritoriu rusesc, dar peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut săptămâna trecută anularea exerciţiilor Sea Breeze, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacţiona dacă va fi necesar pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei.

Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane. Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane.

Ucraina afirmă că obiectivul principal este de a câştiga experienţă în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate.

Relaţiile între Kiev şi Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia, care acordă sprijin rebelilor separatişti în estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe şi tehnică militară la frontiera cu Ucraina, dintre care o parte au rămas pe loc, deşi la 22 aprilie Moscova anunţase retragerea lor, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here