Talibanii nu dau “niciun semn” de schimbare de la revenirea lor la putere la Kabul, a deplâns şeful diplomaţiei de la Paris, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu care urmează să apară în ediţia de vineri a cotidianului francez Le Figaro, notează AFP.
“Deocamdată, nu avem niciun semn că vor merge în această direcţie”, a spus Jean-Yves Le Drian, că este vorba despre “ruptura totală cu orice organizaţie teroristă”, respectarea drepturilor femeilor sau “ridicarea obstacolelor pentru cei care doresc să părăsească ţara”.
Ministerul francez de Externe continuă, prin urmare, “să strângă toate semnalele din partea persoanelor expuse riscului” care ar putea fugi din Afganistan, a adăugat el, recunoscând că mai este “destulă lume” de scos din Afganistan.
După căderea Kabulului la 15 august, Franţa a evacuat mai mult de 2.800 de persoane, dintre care peste 2.600 de afgani ameninţaţi de talibani deoarece au lucrat pentru ea sau din cauza angajamentului lor faţă de drepturile omului.
Dar toate podurile aeriene deschise de occidentali au luat sfârşit odată cu retragerea definitivă a Statelor Unite din Afganistan, la 31 august.
“Prioritatea noastră este să găsim noi căi de ieşire cât mai repede posibil”, a subliniat Jean-Yves Le Drian. “Idealul ar fi redeschiderea aeroportului din Kabul, cu măsuri de securitate”, a adăugat el, fără alte precizări.
Qatarul a făcut cunoscut joi că lucrează cu talibanii pentru a redeschide “cât mai repede posibil” aeroportul, o instalaţie strategică şi umanitară majoră închisă de la plecarea americanilor.
“Lecţia Afganistanului este că nu se poate impune din exterior unei ţări, prin forţă armată, un mod de guvernare atunci când acesta nu are sprijinul larg al poporului şi al clasei sale politice”, a continuat şeful diplomaţiei franceze, întrebat despre bilanţul celor 20 de ani de prezenţă americană în Afganistan.
Jean-Yves Le Drian a ţinut să adauge că imaginea dezastruoasă lăsată de plecarea Statelor Unite din Afganistan nu pune obligatoriu sub semnul întrebării puterea americană.
“Spre deosebire de ceea ce scriu mulţi editorialişti, eu nu cred că Afganistanul este sinonim cu declinul american”, a declarat el.
“În 1975 (odată cu căderea Saigonului), a fost anunţat sfârşitul imperiului american. S-a întâmplat exact opusul în anii 1980, o perioadă de creştere puternică a Statelor Unite”, a insistat ministrul francez de externe, citat de Agerpres.