Istoricul francez Françoise Thom, specialist în sovietologie și autor al volumului “Putin și putinismul”, a vorbit despre regimul lui Vladimir Putin și influența pe care acesta și-o manifestă în Europa, cu scopul de a o destabiliza și de a „accelera demolarea Uniunii Europene și NATO”.
În acest scop, Rusia „și-a dezvoltat rețelele de influență în fiecare țară europeană și speră să le culeagă, una câte una, odată ce Uniunea Europeană va fi distrusă”.
Moscova se folosește de vaccinul Sputnik V împotriva SARS-CoV-2 pentru a-și proiecta influența în țările aflate pe lista sa de interes, în timp ce populația rusă duce lipsă de vaccinuri. În opinia istoricului francez, Sputnik V a devenit o mașină de război împotriva Uniunii Europene.
Brexit-ul a reprezentat un succes foarte mare pentru Kremlin, deoarece conduce la diminuarea influenței anglo-saxone în Europa. Marea Britanie este singura țară europeană pe care Kremlinul o consideră „imposibil de vasalizat”.
Pe de altă parte, în prezent, Germania este țara care contează cel mai mult pentru ruși, de aici și importanța pe care Moscova o acordă proiectului Nord Stream, care va consolida clanul oligarhilor germani dependenți de Kremlin. Făcând o predicție referitoare la securitatea europeană, istoricul francez a precizat că, „odată ce Statele Unite vor fi expulzate din Europa, noul sistem de securitate european va fi construit precum Pactul de la Varșovia și va încununa rețeaua de legături bilaterale dintre Moscova și țările europene”.
Tandem Rusia-China pentru destabilizarea Europei
În contextul pandemiei de COVID-19, narațiunea dezbinării Uniunii Europene a fost adoptată atât de către Rusia, cât și de China. Atunci când blocul comunitar nu știa încă cum să reacționeze la criza umanitară din Italia, Rusia și China trimiteau ajutoare la Roma. În prezent, Ungaria este singurul stat membru al UE care folosește vaccinul rusesc Sputnik V. Atât Rusia, cât și China sunt animate de aceeași ură față de libertățile occidentale și acționează în aceeași direcție, uneori coordonându-se între ele.Rolul oligarhilor în aducerea și menținerea la putere a lui Vladimir Putin.
În perioada Brejnev, s-au dezvoltat rețele puternice de criminalitate organizată, beneficiind de protecția ofițerilor KGB și a nomenclaturiștilor, rețele care „trăiau în simbioză cu ierarhia partidului”. În timp, aceștia și-au construit averi personale colosale, în special prin extorcarea antreprenorilor economiei paralele care a înflorit în anii 1970.
Această osmoză dintre lumea interlopă și ofițerii organelor de securitate a fost evidențiată la începutul perioadei lui Boris Elțîn, iar ascensiunea lui Vladimir Putin la primăria orașului Sankt Petersburg a reprezentat o ilustrare perfectă a acestui fenomen.Vladimir Putin i-a eliminat pe oligarhii care aveau ambiții politice și i-a păstrat pe cei care erau dispuși să-l slujească, astfel promovând un nou grup de oligarhi veniți dinspre KGB.În prezent, o parte a politicii externe ruse este subcontractată de acești oligarhi apropiați de Kremlin.
Cum ar putea fi îndepărtat de la putere Vladimir Putin
În opinia istoricului francez Françoise Thom, „doar o revoluție de palat poate să-l doboare pe Putin”, iar pentru a ajunge acolo trebuie confiscate bunurile conducătorilor Kremlinului, ale rudelor acestora și ale celor mai influenți dintre oligarhi. În acest context, opozantul rus Aleksei Navalnîi joacă un rol important „pentru că a readus politica în Rusia și a închis gura celor care susțin că nu există o alternativă la Vladimir Putin”. Pe de altă parte, Occidentul ar trebui să încerce să provoace eșecul politicii externe duse de regimul Putin, „prin aplicarea de sancțiuni serioase”, deoarece acesta este singurul mod prin care poate să-l facă să-și piardă controlul asupra populației ruse, mecanism mentinut azi prin teroare.