Coreea de Nord a lansat inca o rachetă balistică ”neidentificată”, a anunţat vineri armata sud-coreeană, pe fondul temerilor privind un nou test nuclear al Phenianului, informează AFP. Ar fi al 8 lea test cu racheta balistica din ultimul an, plansand Coreea de Nord in topul tarile extrem de periculoase ce ameninta pacea mondiala, alaturi de Rusia.
“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată” spre Marea Japoniei, a anunţat Statul Major interarme sud-coreean (JCS), fără a oferi alte detalii.
Acest tir intervine la puţin timp după o întrevedere între miniştrii adjuncţi ai afacerilor externe american, nipon şi sud-coreean, care s-au angajat să-şi întărească operaţiunile de descurajare în regiune.
“Am convenit să ne întărim cooperarea (…) pentru ca Phenianul să pună imediat capăt imediat activităţilor sale ilegale şi să reia negocierile pentru denuclearizare”, a declarat în timpul acestei întrevederi sud-coreeanul Cho Hyun-dong. “Cele trei ţări au convenit asupra necesităţi unui răspuns de o forţă fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va întreprinde al şaptelea său test nuclear”, a declarat el pentru presă.
Coreea de Sud şi SUA au avertizat de mai multe ori că Phenianul ar putea fi pe punctul de a realiza un nou test nuclear, pentru prima dată după 2017, după o serie de tiruri cu rachete balistice în ultimele săptămâni.
O rachetă a survolat Japonia luna trecută, iar Coreea de Nord a afirmat apoi că a efectuat exerciţii nucleare tactice.
“Toate aceste comportamente sunt periculoase şi profund destabilizatoare”, a avertizat secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman, îndemnând Coreea de Nord “să se abţină de la noi provocări”.
Marţi, Coreea de Nord a întreprins circa 240 de tiruri, potrivit JCS, care a calificat acest gest drept “încălcare manifestă” a acordului din 2018, potrivit agenţiei Yonhap. Acest acord a stabilit “o zonă maritimă tampon” menită să prevină tensiunile, scrie Agerpres.
Japonia analizează eventuala achiziţionare a unor rachete de croazieră americane Tomahawk pentru a contracara ameninţările în creştere din regiune, în special cele dinspre Coreea de Nord, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, informează AFP.
Dacă va fi luată o decizie în acest sens, ea va fi probabil una controversată în această ţară a cărei Constituţie pacifistă din 1947 limitează capacităţile militare ale forţelor sale de autoapărare.
Cotidianul Yomiuri a informat că Tokyo se află în faza finală a discuţiilor cu guvernul american pentru achiziţia de rachete cu rază medie de acţiune ce pot fi lansate de pe mare. În funcţie de zona de lansare, Peninsula Coreeană ar fi în raza de acţiune a acestor rachete, potrivit publicaţiei, care citează surse guvernamentale anonime.
Alte mari media nipone au informat de asemenea că executivul preconizează să achiziţioneze rachete Tomahawk.
Întrebat cu privire la aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat că executivul “analiza” această posibilitate, dar că nimic nu s-a decis.
Vineri, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică “neidentificată” spre Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană, pe fondul temerilor privind un nou test nuclear al Phenianului.
Miercuri, miniştrii adjuncţi ai afacerilor externe nipon, sud-coreean şi american au avertizat că un test nuclear nord-coreean va genera un “răspuns de o forţă fără precedent” şi s-au angajat de asemenea să dea dovadă de unitate după numeroase tiruri de rachete ale regimului comunist de la Phenian.
Cheltuielile militare ale Japoniei cresc aproape constant de un deceniu, însă ele ar urma să crească şi mai mult în anii următori, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Peninsula Coreeană, al presiunilor în creştere ale Beijingului asupra Taiwanului şi al invaziei ruse în Ucraina.