Televiziunea de stat CCTV a difuzat săptămâna aceasta un film documentar despre cum ar arăta un asalt amfibiu asupra insulei Taiwan, cu imagini de la exerciţii ale forţelor terestre, marinei şi brigăzii de rachete ale armatei chineze, potrivit EFE.
În film este simulată o debarcare a unităţilor chineze pentru a prelua controlul insulei, cu detalii despre modul în care dronele de recunoaştere ar putea fi utilizate pentru a ajuta elicopterele să transporte trupele de debarcare pe insulă, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.
În documentarul de 20 de minute, trupele de debarcare întâmpină rezistenţă din partea unor aşa-zise “forţe inamice”, care încearcă să contracareze asaltul cu rachete antiaeriene portabile, similare celor achiziţionate de Taiwan de la SUA.
De asemenea, este subliniat rolul celui mai avansat distrugător chinez, Yan’an, în timpul antrenamentelor în apele la est de insulă pentru “a aborda provocările legate de interferenţele electromagnetice”.
În cadrul acestei simulări, distrugătorul îşi coordonează acţiunile cu avioane de luptă împotriva bombardierelor inamice, pe care reuşeşte să le “respingă”.
“Efectuăm misiuni de luptă la bordul distrugătorului Yan’an, înaintând în fruntea formaţiei de portavioane, participăm la apărarea aeriană, apărarea împotriva rachetelor, la războiul antisubmarin şi războiul electronic. Suntem în prima linie atât în războaiele vizibile, cât şi în cele invizibile”, a declarat Wang Liang, comandantul adjunct al distrugătorului, realizatorilor filmului.
Documentarul prezintă, de asemenea, o brigadă a forţelor terestre care utilizează “Long Fire”, cea mai avansată rachetă cu rază lungă de acţiune a armatei chineze.
La rândul său, guvernul taiwanez a denunţat în diferite ocazii operaţiunile de “război psihologic”, care, împreună cu incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor şi navelor de război chineze în strâmtoarea Taiwan, vizează să pună presiune pe guvernul pro-suveranitate al Partidului Democrat Progresist (DPP).
Bunăoară, în timpul ultimelor manevre de amploare ale armatei chineze, care au avut loc după inaugurarea preşedintelui taiwanez William Lai (Lai Ching-te) în luna mai, mass-media chineze au postat o serie de videoclipuri animate cu bombardarea mai multor oraşe taiwaneze.
Societatea civilă taiwaneză organizează în fiecare an o mulţime de activităţi menite să pregătească populaţia în eventualitatea unei invazii a Chinei, cu exerciţii care includ evacuări de urgenţă şi acordarea primului ajutor în caz de bombardament.
Un exemplu în acest sens este “Operaţiunea Blue Magpie”, un exerciţiu organizat de Academia Kuma, care va avea loc sâmbătă, pentru a patra oară, într-un parc din Taipei cu aproximativ 120 de persoane, scrie Agerpres.