O campanie de dezinformare rusă încearcă să încurajeze formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) să submineze partidele tradiționale din această țară și să răspândească îngrijorări cu privire la situația economică înainte de alegerile din 23 februarie, trage un semnal de alarmă, luni, un think-tank german, citat de Reuters.
Grupul de reflecție CeMAS afirmă că a depistat luna trecută sute de postări în limba germană pe platforma de socializare X, ceea ce demonstrează că ar fi, potrivit acestuia, tipare ale campaniei ruse de dezinformare Doppelgaenger împotriva Occidentului, pe care autoritățile germane, americane și franceze au denunțat-o anterior.
Campania, inițiată după invazia Rusiei în Ucraina în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Kiev, difuzează linkuri către pagini false ale unor media occidentale pentru a transmite informații false, conform unui raport al Ministerului german de Externe publicat în iunie.
Rusia neagă în mod constant implicarea în campanii de dezinformare împotriva Occidentului.
În ultimele săptămâni, postările germane pe platforma X au blamat Partidul Verzilor pentru dificultățile economice ale Germaniei, l-au criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru sprijinul acordat Ucrainei, i-au făcut pe conservatori nedemni de încredere, dar s-au pronunțat în favoarea AfD, constată CeMAS.
Postările monitorizate au direcționat către linkuri ale unor pagini false ale unor media germane sau la articole de pe cele autentice care le susțineau discursuri, sau pur și simplu la imagini. Amplificate de rețelele de conturi false, acestea au avut peste 2,8 milioane de vizualizări, a precizat CeMAS.
Raportul survine cu o lună înaintea alegerilor pe care se așteaptă să le câștige conservatorii din opoziție. Cu toate acestea, AfD, care se plasează pe locul doi în sondaje, ar putea face aritmetica formării unei coaliții – și în general a guvernării – mult mai dificilă dacă va putea influența minoritatea de blocare a deciziilor în parlament.
În decembrie, AfD, partid antiimigrație, a câștigat sprijinul patronului X, Elon Musk, care luna aceasta a găzduit pe platforma sa și o discuție în direct cu Alice Weidel, candidata acestui partid la funcția de cancelar.
Un sondaj publicat sâmbătă de institutul INSA îi creditează pe conservatori cu 29%, iar pe AfD cu 21% – de două ori mai mult decât în alegerile din 2021. Social-democrații lui Scholz se situează pe locul al treilea, cu 16%, iar Verzii îi urmează cu 13%.
Agenția germană de informații interne, BfV, a anunțat în noiembrie că a înființat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influența alegerile federale.
Germania este al doilea mare susținător financiar și militar al Ucrainei, încercând să o ajute să respingă invazia pe scară largă a Rusiei, declanșată în urmă cu aproape trei ani.
Aceasta a dus la o creștere bruscă a ‘comportamentului agresiv’ al Moscovei față de Germania și alți aliați ai Ucrainei, potrivit BfV.
Departamentul de Justiție al SUA a declarat anul trecut că operațiunea rusească Doppelganger este orchestrată de guvernul rus prin intermediul unui grup de agenții de marketing rusești, scrie Agerpres.
Alice Weidel se bucură de un amplu sprijin din partea propriului partid în campania electorală pentru alegerile anticipate din 23 februarie. La congresul AfD de la sfârșitul săptămânii, desfășurat în localitatea Riesa din landul estic Saxonia, ea a fost aleasă în unanimitate drept candidat principal al formațiunii. Iar economista de 45 de ani a promis o campanie electorală radicală.
În discursul ei de la congres, Weidel a cerut modificarea drastică a politicii germane de azil și migrație: “Avem un plan de viitor pentru Germania, pe care îl vom pune în aplicare în primele 100 de zile în cazul unei intrări la guvernare: închiderea completă a granițelor.” În plus, AfD ar anula ajutoarele monetare pentru azilanți, oferindu-le în schimb alte beneficii, scrie dw.com.
Weidel a cerut de asemenea retrimiterea la scară largă în țările lor a solicitanților de azil: “Și trebuie să vă spun sincer, dacă acțiunea trebuie să se numească remigrație, atunci așa se va numi!” Afirmația a fost ovaționată puternic de delegați.
Sub termenul de “remigrație”, organizațiile extremiste de dreapta și membri ai AfD solicită de mai multă vreme expulzarea în masă a migranților din Germania. Noțiunea a devenit controversată după ample relatări în presă despre aceste planuri, generând ample proteste în Germania în 2023 și 2024, când milioane de oameni au participat la “Protestele împotriva dreptei”. Weidel se distanțase atunci de termenul remigrație.
Nu există în prezent pentru AfD șanse realiste de intrare la guvernare. Toate celelalte partide au exclus o coaliție cu această formațiune, mai ales din cauza tendințelor și membrilor ei de extremă dreaptă.
Un fost deputat AfD și un fost membru al partidului se află în prezent în arest preventiv, sub acuzația de sprijinire a unor organizații teroriste. Ambii au fost între timp excluși din partid. Influentul politician AfD Björn Höcke a fost condamnat de două ori în 2024 la plata unor amenzi consistente pentru folosirea unei lozinci a organizației lui Adolf Hitler SA în discursuri electorale. Numeroși membri ai partidului au relații apropiate cu organizații extremiste de dreapta.
Alice Weidel i-a atacat și pe conservatorii creștin-democrați: “Haideți să depășim acest partid de escroci CDU și să facem politică pentru Germania!” Ca obiectiv electoral, ea a declarat că AfD vrea să devină cel mai puternic partid, în fața CDU. În prezent, AfD se află în sondaje la peste 20% ca a doua forță în viitorul Bundestag, după CDU.
O atenție deosebită a acordat Alice Weidel extinderii energiilor regenerabile, extrem de nedorite de baza partidului. “Pot să vă spun că, atunci când vom fi noi la cârmă, dăm jos toate turbinele eoliene! Jos cu ele! Cu aceste mori de vânt ale rușinii!”
În schimb, AfD promite repornirea centralelor atomice și prelungirea funcționării centralelor pe cărbune.
Politica externă va fi abordată dintr-o perspectivă marcant naționalistă. Weidel militează pentru ieșirea din UE și reintroducerea mărcii germane în locul monedei euro. În plus, partidul vrea independența de cele trei mari puteri China, Rusia și SUA.
Sprijinul primit de la miliardarul american Elon Musk este apreciat masiv de toate aripile partidului. Acesta a susținut puternic AfD, pe care a numit-o “ultima șansă pentru Germania”. Musk a transmis live pe platforma sa X congresul AfD. Weidel l-a pomenit adesea pe Musk la congres drept model și inspirație.
Administrația Bundestag-ului verifică în prezent dacă sprijinul lui Musk poate fi încadrat la ajutor electoral străin, scrie dw.com