General american : NATO nu are o apărare antirachetă suficient dezvoltată

NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitatea necesară pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, a declarat generalul locotenent american în retragere Ben Hodges la 2 octombrie. Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe organizate în cadrul ”Forumului de securitate de la Varșovia”, Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari europeni nu recunosc pe deplin realitățile unui posibil război cu Rusia.

Avertismentele cu privire la o ciocnire între Rusia și NATO au crescut de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în 2022, mulți analişti militari subliniind că baza industrială de apărare și pregătirea de luptă a Occidentului este insuficientă, scrie Defense Romania.

„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges, potrivit Kyiv Independent.

Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac, a relatat Financial Times în mai.

„Încă… nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat generalul în retragere.

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a comentat generalul american în retragere.

„Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a notat Hodges. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat generalul în retragere.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_8206.htm

Hodges a cerut, de asemenea, să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară la nivelul Alianței.

„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”.

Generalul în retragere a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here