Prestigioasa publicaţie Financial Times completează cadrul de informare şi documentare al deciziei CSAT prin care România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot.
US to redirect Patriot air defence orders to Ukraine
Interceptor missiles destined for other countries will be diverted to help Kyiv protect cities and critical infrastructure.
SUA întrerupe livrarea rachetelor interceptoare Patriot către alte națiuni, astfel încât să poată accelera ordinele de producţie şi livrare pentru Ucraina, ca să-și consolideze apărarea antiaeriană împotriva atacurilor rusești, scrie Financial Times.
Decizia de a aduce Kievul în fruntea cozii de producție urmează să fie anunţată de președintele Joe Biden, care şi-a declarat săptămâna trecută că și-a asigurat angajamente pentru livrarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană în Ucraina.
Biden a spus că mai multe națiuni au convenit să trimită Patriot și alte sisteme de apărare aeriană la Kiev și că alte țări, care așteaptă livrări, vor trebui să aștepte, deoarece „tot ce avem va merge în Ucraina până când nevoile lor vor fi satisfăcute”.
Aflat alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce cei doi au semnat un pact de apărare pe 10 ani în marginea summitului G7 din Puglia, Biden a adăugat că Kievul va începe să primească mai multe sisteme „relativ rapid”.
Un oficial înalt de la Casa Albă a declarat că SUA vor „re-secvenționează livrările” de sisteme de apărare aeriană, inclusiv rachetele Patriot, „astfel încât interceptori care ies de pe linia de producție sunt acum furnizați Ucrainei”.
„Această decizie demonstrează angajamentul nostru de a ne sprijini partenerii atunci când se află în pericol existențial. Iar cel de-al doilea mesaj este cu adevărat către Rusia, și anume că, dacă ei cred că pot supraviețui Ucrainei în acest război, se înșală”, a spus oficialul.
Washingtonul a informat toate țările afectate în mod particular. Nu se așteaptă ca exporturile de apărare aeriană către Taiwan să fie afectate.
Casa Albă a analizat re-secvențierea livrării sistemelor de apărare aeriană, precum și a interceptorilor și a fost deschisă să facă acest lucru.
Dar, în cele din urmă, a optat să urmărească un efort „paralel” și „intens” pentru a oferi Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană existente, a spus oficialul, citat de Financial Times.