Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de “extinderea arsenalului nuclear al Chinei” şi a făcut apel la Beijing să accepte un dialog privind controlul armamentelor, relatează AFP.
China nu este considerată un adversar al NATO, însă ea trebuie “să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să acţioneze responsabil în sistemul internaţional”, a insistat el în cursul unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.
Stoltenberg a exprimat “îngrijorările NATO în privinţa politicilor coercitive ale Chinei, expansiunii arsenalului său nuclear şi lipsei de transparenţă a procesului său de modernizare militară”, a precizat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.
“Secretarul general a subliniat că transparenţa reciprocă şi dialogul în privinţa controlului armamentelor vor fi benefice atât pentru NATO, cât şi pentru China”, se adaugă în comunicat.
În cadrul discuţiei, a fost evocată şi situaţia din Afganistan. Stoltenberg a insistat asupra necesităţii “de a face astfel încât această ţară să nu mai fie folosită din nou ca platformă pentru terorişti”.
El a făcut apel “la o abordare internaţională coordonată, inclusiv cu ţările din regiune, pentru ca talibanii să fie traşi la răspundere în privinţa angajamentelor lor în materie de luptă împotriva terorismului şi a respectării drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor”, scrie Agerpres.
China a condamnat puternic Marea Britanie, luni, pentru traversarea Strâmtorii Taiwan de către o navă de război britanică, afirmând că este un comportament care ”are intenţii rele” şi că armata chineză a urmărit nava şi a avertizat-o, transmite Reuters.
O postare pe contul de Twitter a navei britanice a afirmat că HMS Richmond a trecut prin strâmtoare în drum spre Vietnam. Nava a fost desfăşurată în Marea Chinei de Est în timp ce participa la operaţiunile de aplicare a sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Coreii de Nord. China susţine că Taiwanul este teritoriul său şi a intensificat presiunile militare şi politice pentru a încerca să oblige insula condusă democrativ să accepte suveranitatea chineză.
Comandamentul Teatrului Estic al Armatei de Eliberare a Poporului a afirmat că a organizat forţe aeriene şi navale pentru a urmări şi avertiza nava Richmond.
“Acest tip de comportament are intenţii rele şi dăunează păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan. Forţele de Comenadă ale Teatrului menţin întotdeauna un nivel ridicat de alertp şi combat cu hotărâre toate ameninţările şi provocările”, potrivit comandamentului.
Relaţiile dintre Beijing şi Londra erau deja tensionate din cauza unei liste lungi de probleme, de la comerţ la drepturile omului, scrie Agerpres.
La Taipei, ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, nu a comentat direct, întrebat fiind de nava de război britanică, afirmând că nu cunoaşte ce misiuni dezfăşoare navele străine în Strâmtoarea Taiwan.
China şi-a intensificat exerciţiile în jurul Taiwanului şi efectuează aproape zilnic zboruri militare în sud-vestul zonei de apărare aeriană a Taiwanului.