Liderul celui mai mare grup europarlamentar, Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacități militare și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite ale Americii (SUA), relatează politico.eu.

Acest efort periculos de subminare a NATO si de paralelism costisitor si inutil este sustinut, ca si in alte cazuri, cu argumente false de catre liderul PPE.

Falsul consta in faptul ca europenii ar fi fost pusi pe picior gresit de SUA prin retragerea militara din Afganistan. Weber probabil nu a aflat ca NATO a decis inca de la inceputul anului 2021 sa inceapa procesul de retragere din Afganistan.

Germania, alaturi de alte state europene din NATO, si-a retras trupele, a avut la dispozitie cateva luni pentru aceasta operatiune. De altfel, nici un militar german sau altii din NATO nu au fost surprinsi ori pusi in pericol, tocmai pentru retragerea militara din Afganistan a fost bine implementata la nivel NATO.

Iata pozitia oficiala a NATO mentionata pe site-ul institutiei :

  • In February 2020, the United States and the Taliban signed an agreement on the withdrawal of international forces from Afghanistan by May 2021. 
  • In April 2021, after several rounds of consultations, Allied foreign and defence ministers decided to start the withdrawal of troops from Afghanistan on 1 May 2021 and complete it within a few months. They also decided to continue supporting Afghanistan in other ways. This was confirmed by NATO Heads of State and Government at the NATO Brussels Summit on 14 June 2021.

Într-un interviu acordat grupului media Funke, Weber a explicat că, deşi ţările membre UE au sute de mii de trupe, ele nu au fost în poziţia de a securiza aeroportul din capitala afgană Kabul.

„Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”, a spus Manfred Weber.

Uniunea Europeană a făcut deja mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017, blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an, 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă, dependenţa de SUA pentru misiunea de evacuare din Afganistan a amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este „de importanţă capitală pentru viitorul Europei”.

Totuşi, ţările membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele al NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar. „Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a explicat el, citat de g4media.ro

Pozitia plina de argumente false a liderului PPE este in masura sa slabeasca solidaritatea aliata si sa creeze proiecte paralele, costisitoare si periculoase.

Chiar si mass media germana a relatat despre retragerea planificata a NATO din Afganistan :

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here